Copyright © 2022. All Rights Reserved

АРГАН

14,45 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - CARRIER OILS
  • Кат. номер: 823
+ -
Купи
Моля, изберете:

100% НАТУРАЛНО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ АРГАН

 

INCI: Argania Spinosa kernel oil

 

CAS Number: 299184-75-1

 

Произход: Мароко

 

ОПАКОВКА : Стъклен флакон от 30 ml със стъклена пипета

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ


Аргановото масло се произвежда от ядките на арган от аргановото дърво (Argania Spinosa L.), което е характерно единствено за Кралство Мароко. Там, освен за козметични цели, го използват и като добавка към различни ястия – салати, кус-кус, паста и др.


ПРОИЗВОДСТВО


Производството е посредством традиционни методи. Плодът на дървото е малък и кръгъл или овален. Ядката е заобиколена от твърда черупка, която представлява около 25% от теглото на пресните плодове. Съдържа от една до три ядки, от които се извлича аргановото олио. За да го извлекат, жените първо изсушават аргановите плодчета на открито. После ги пекат и смачкват в специален съд на месеста каша. След това я изтискват като по този начин извличат олиото. Процесът е изключително автентичен и запазен.  Опитите да се механизира този процес са били неуспешни през годините, така че работниците все още го правят на ръка, което го прави продължителен и труден процес. Берберските жени най-често се ангажират с тази трудна задача. Арганово олио за козметични цели се произвежда почти по идентичен метод, но ядките не се пекат, за да се избегне силния аромат. Прелятото олио се оставя да престои около две седмици, така че твърдите частици, суспендирани в арганово масло, остават по дъното, създавайки естествен седимент. След това допълнително се филтрира в зависимост от необходимата чистота, като може да съдържа някои малки седименти. Това е естествена част от процеса на производство, която не влияе на качеството и аромата.
Истинското, чисто, автентично масло често има „облаче“ в дъното. Цветът му е бледо жълт. Ако маслото е чисто и изобщо няма утайка, вероятно е фалшиво. Аргановото масло трябва да има и "луксозна" миризма. Ако закупения от вас продукт няма мирис, той може да е стар или изобщо да няма и капка арган.

СЪДЪРЖАНИЕ 

  • витамин Е
  • омега 3 и омега 9 мастни киселини
  • линолова киселина
  • олеинова киселина
  • антиоксиданти
  • минерали
  • полифеноли
  • каротеноиди


Maсленият състав на маслото от арганови семена представлява 45% мононенаситена мастна киселина, 35% полиненаситена мастна киселина и 20% наситени мастни киселини.  В този съсътав се включват алфа-линоленова, линолова и олеинова киселина. Други химични съединения са токофероли и растителни стероли. Открити са и сапонини, които се изолират от екстракта с метилов алкохол. Тези екстракти притежават още протобазинова киселина и 16-алфа-протобазинова киселина като агликон, Витамин Е.


ПОЛЗИ ОТ УПОТРЕБАТА НА АРГАНОВО МАСЛО


Ползите от аргановото масло са многобройни и са били използвани от векове наред в Мароко. Не случайно продуктът от това дърво е наричан „течно Мароканско злато“. В наши дни благоприятните свойства на аргановото масло са открити сравнително късно, през последните две десетилетия. Това се дължи на географската изолация на региона, в който расте аргановото дърво и специфичният и трудоемък начин на извличане на маслото от плодовете.
-Аргановото масло се счита за особено ценно, тъй като съдържа много антиоксиданти, притежава лека текстура и не омазнява допълнително кожата и косата. Неговият комедогенен индекс е 0, поради което не запушва порите на лицето. Подходящо е за употреба с цел овлажняване и успокояване на кожата, както и в грижата против стареене.
-подобрява здравословното състояние на кожата - аргановото масло е използвано от много дълго време в традиционната мароканска медицина за лечение на различни кожни заболявания (псориазис, пърхут, екзема, стрии, ..)
-В козметиката, маслото обиковено се прилага за подобряване на състояния като суха кожа (ксеродермия), акне и за забавяне процесите на стареене
намалява риска от появата на стрии по кожата
-редуциращо ревматични болки - свойството се дължи на съдържанието на стероли в маслото. Тези съединения притежават противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.
-Маслото от арган заздравява и косата, като я овлажнява и прави по-еластична.
Предпазва връхчетата от цъфтеж и накъсване, подхранва скалпа, придава обем и блясък.
-Предпазва от увреждане от слънцето
Мароканските жени отдавна използват арганово масло, за да предпазят кожата си от увреждане от слънцето.
Установено е, че антиоксидантната активност в аргановото масло помага за защита на кожата от увреждане на свободните радикали, причинено от слънцето. Това предотвратява изгаряния и хиперпигментация като резултат. В дългосрочен план това може дори да помогне за предотвратяване на развитието на рак на кожата , включително меланом.
-Лекува кожни инфекции
Едно от традиционните приложения на аргановото масло е за лечение на кожни инфекции. Аргановото масло има както антибактериални, така и фунгицидни свойства. Това му дава способността да помага за лечение и предотвратяване както на бактериални, така и на гъбични кожни инфекции.
Нанасяйте локално арганово масло върху засегнатата област поне два пъти на ден.
-Успокоява атопичния дерматит
Атопичният дерматит е често срещано кожно състояние със симптоми като сърбеж, зачервена кожа. Изследвания са установили, че прилагането на арганово масло локално върху засегнатата област може да помогне за лечение на симптомите. Витамин Е и естествените възпалителни свойства, открити в аргановото масло, могат да доведат до този успокояващ ефект.


НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ


Основното приложение на аргановото масло е в козметиката.Използва се самостоятелно или влиза в състава на различни сапуни, шампоани, маски за коса, лице и тяло. В ароматерапията аргановото масло също е силно предпочитано;
в кулинарията аргановото олио се употребява като мазнина за приготвянето на различни ястия и печива.  Подходящо е още и за подправянето на сурови зеленчуци и салати. Желателно е маслото да бъде съхранявано в хладилник и да се използва скоро след отварянето на бутилката
Арганово масло се съдържа и в берберската традиционна смес Амлу (арган, мед и бадеми). По вид лакомството се доближава до тахан или фъстъчено масло. Слави се с репутацията на афродизиак и е известно като мароканска натурална „виагра”.


НАПРАВИ СИ ЕКСФОЛИАНТ


За да усетите ползите от чистото арганово масло по време на ексфолиране, просто направете това:

Смесете 1 супена лъжица кафява захар с няколко капки арган в ръката си, втрийте в лицето си с кръгови движения за две до четири минути обърнете специално внимание на предразположените към акне зони и зони, които са сухи, изплакнете с топла вода и подсушете.

Редовното ексфолиране помага за премахване на мъртвите клетки на кожата и намаляване на появата на фини линии и бръчки, като същевременно ви дава по-млад и свеж тен. С помощта на кафявата захар хранителните вещества на аргана се абсорбират по-лесно в кожата ви.

Използвайте този ексфолиант не само за лицето си. Ако имате сухи лакти или пети (или по време на домашен педикюр), разбъркайте още малко, за да масажирате сухата и мъртва кожа.

СЪХРАНЕНИЕ

Препоръчва се студено пресованите масла да се съхраняват на хладно и тъмно място, за да се запази свежестта и да се постигне максимален срок на годност. Ако се съхраняват в хладилник, възстановете до стайна температура преди употреба. 

 

 

 

 

 

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!