Copyright © 2022. All Rights Reserved

БЯЛ РАВНЕЦ - YARROW - Achillea Millefolium

42,00 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 182
+ -
Купи
Моля, изберете:

СЪСТАВ: 100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ ОТ БЯЛ РАВНЕЦ - YARROW - Achillea Millefolium

 

INCI : Achillea Millefolium essential oil

 

CAS Number : 84082-83-7

 

ПРОИЗХОД : България

 

ОПАКОВКА : Флакон амбър стъкло 5 ml

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Бял равнец (Achillea millefolium) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни с бели цветове, окосмено стъбло и силен специфичен сладникав аромат. Разпространено е в цялото Северно полукълбо и расте из ливадите и храсталаците, по сухите и тревисти места, край пътищата и сред посевите. Още преди 3000 г. гърците са го използвали за лекуване на външни рани и кожни възпаления заради способността му да спира кръвотечението, а коренните жителки на Австралия – за заличаване на стриите заради хидратиращите му свойства.
В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при дестилация на растението с водни пари.
Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена акариофилен и други моно и бициклични терпени: а - и в -пинен, цинеол, туйон, камфор, борнеол, сложни естери. Още преди хиляда години великият Авицена е препоръчвал в бялото вино за лечение да се накисва именно бял равнец, а не пелин, защото белият равнец е по-полезен. И до днес, подходящо за приложение е цялото растение, свежо или изсушено, под формата на етерично масло, запарка, тинктура, мехлем или кулинарна подправка. Цветовете и листата на билката са изключително богати на етерични масла, летливи вещества, танини и флаваноиди, което придава на екстракта и маслото, извличани от тях, силно антисептично, антиспазмично, антибактериално, противовъзпалително, очистващо и стимулиращо действие. Особено полезно е за жените, тъй като подобрява функциите на репродуктивния апарат, усилва съкращенията на маточната мускулатура, облекчава симптомите при менопауза и лекува множество гинекологични заболявания.
Маслото от бял равнец е много препоръчително за жените и по още една причина – придава на кожата и косата им естествена и здравословна красота. Успокоява всички повърхностни възпаления и раздразнения, увеличава притока на кислород към клетките, подпомага формирането, здравината и функционирането на клетъчните мембрани, осигурява протеини за производството на тъкани и свива порите.
Освен това подобрява кръвообръщението, облекчава слънчевите изгаряния, изключително подходящ е за чувствителна кожа, а на нормалната позволява да блесне в най-добрия си вид.
Козметични ползи на маслото от бял равнец за кожата и косата:
Балансира мастната секреция, поради което е много подходящ за мазна кожа
Лекува възпаленията, включително акне
Почиства и отпушва порите
Действа като мощен антиоксидант срещу свободните радикали
Укрепва клетките и повишава регенеративните им свойства
Силно хидратиращо и успокояващо действие за кожата
Повишава нивото на влага в косъма
Придава плътност и жизненост на косъма от корена до върха
Стимулира растежа на косъма като по този начин предпазва от оплешивяване
Маслото от бял равнец се характеризира със своите универсални ползи за организма. Използва се при настинка и възпаление на дихателните пътища, както и на храносмилателната система. Има релаксиращ, антиспазматичен ефект върху мускулите, нервите, червата и дихателните пътища. Действа чудесно на кръвообращението и подобрява циркулацията на кръвта, като по този начин спомага лечението на артрит и ставни заболявания. Антисептичните свойства на маслото от бял равнец са в основата за да се ползва за лечение на рани и язви, като убива микробите и създава защитен филм върху раната...

ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ

» Хамазулен
» Алфа и бета пинен
» Цинеол
» Сабинен
» Лимонен

ОСНОВНИ СВОЙСТВА

Противовъзпалително, психостимулиращо, антисептично, спазмолитично, тонизиращо, болкоуспокояващо, пречистващо кръвта, изхвърлящо токсини, дезинтоксикиращо, имуностимулиращо, кръвоспиращо, апетитвъзбуждащо, против алкохолизъм, предизвиква омраза към тютюнопушене, антиревматично, газогонно, стягащо вещество, заздравяващо, изпотяващо, храносмилателно, отхрачващо, хемостатично, хипотензивно, стомашно и тонизиращо действие.

КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ

* Като помощно средство в терапията за лечение на възпаление на яйчниците, при миома, бяло течение и стерилитет.
* При инфекции на пикочните пътища и черния дроб
* Има благоприятен ефект върху менструалния цикъл, нормализира менструацията
* Отхрачващо и противовъзпалително действие върху дихателната система
* Ефикасно кръвоспиращо средство
* Помага при стомашно-чревни разстройства
* Помага при стрес и безпокойство
* Помага при кожни заболявания

5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ

» Помага при менструални болки

Още от древни времена, бялия равнец помага при гинекологични проблеми. Действа болкоуспокояващо и спазматично, подобрява смущенията в месечния цикъл, регулира кръвотечението.
Менопаузата при жената е един от неизбежните периоди, придружен с различни сътояния, неразположения и неприятни симптоми като повишена нервност, промяна в настроението, нарушения в съня и цялостен дискомфорт.
Разреден с базово масло се нанася с леки масажни движения в долната част на корема.

» Помага при стомашно-чревни разстройства

Белият равнец, помага за отпускане на стомашните мускули и редуцира спазмите. Стимулира освобождаването на жлъчни сокове и при чернодробни инфекции.

» Бронхит, кашлица

Има омекотяващо, отхрачващо и противовъзпалително действие върху дихателната система. Използвайте 3-5 капки в парна инхалация, 8-10 капки във водна баня или 3-5 капки в дифузор.

» При мускулни, савни и артеритни проблеми

Добавете 10 капки в 50 мл. базово масло и с леки масажни движения нанесете върху проблемните зони.

» За здрава и красива кожа

За да се възползвате от ревитализиращите ползи на маслото, добавете в крема за лице или просто нанасяйте по една – две капки върху лицето, гърдите, шията и ръцете всяка сутрин вечер.


БЕЗОПАСНОСТ:
При бременни, кърмещи жени и малки деца се репоръчва консултация с лекар.
Етеричните масла са силно концентрирани. Използвайте с повишено внимание!
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикални приложение!

СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!

ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!