Copyright © 2022. All Rights Reserved

РОЗМАРИН ( Rosmarinus Officinalis ), БИО

  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 366

ИЗЧЕРПАНА НАЛИЧНОСТ - ОЧАКВАМЕ ДОСТАВКА

 

100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЛИСТА ОТ РОЗМАРИН

 

БИО (Organic) сертифициран продукт по нормите на Soil Association

 

СЪСТАВ/INCI : Rosmarinus Officinalis essential oil

 

CAS NUMBER : 84604-14-8

 

ПРОИЗХОД: Италия

 

ОПАКОВКА : Флакон амбър стъкло 10  ml

 

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е много популярен в средиземноморския регион като кулинарна билка. Много ястия се приготвят с масло от розмарин и неговите прясно набрашнени листа. Член е на семейството на ментата и мащерката Устноцветни.
Името „розмарин“ идва от латинското име „rosmarinus“, което означава „морска роса“, като някои смятат, че това би могло да произлиза от някакво друго, по-старо име.
В някои български диалекти розмаринът се нарича гюлбул (или гюлбюл), като се предполага, че това е старобългарска или дори прабългарска форма на името му. Розмариновото етерично масло се извлича от листата на растението посредством парна дестилация. Характерезира се с жълтеникав цвят и приятен аромат, пренасящ горчиви нотки, смесени с борови и горски тонове.
Розмаринът се използва широко от древни времена за най-различни цели. Римляните придавали особено значение на растението розмарин и го използвали често в религиозни церемонии. Използва се и по време на сватбени церемонии, хранителни препарати, козметика и лекарствени билкови продукти. Разиновото растение и неговите екстракти са били използвани от древната египетска цивилизация като тамян.
Преди медицината да започне да се развива бързо, хората са знаели полезните свойства, появата на почти всяко лечебно растение. Маслото от розмарин се използва от древни времена за лечение, профилактика на заболявания чрез приготвяне на отвара, тинктура, чай и баня. Сега те се доверяват повече на химически препарати, които могат да причинят значителна вреда на организма, за разлика от природните средства. Това идва от непознаването на ползите и вредите от лечебните дарове на природата, как те се използват за лечебни цели.
Маслото от розмарин се съчетава добре с други етерични масла, като: кедър, цитронела, здравец, лавандула, лимонова трева и мента.
ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ
»Мирцен
»Камфор
»монотерпени
ОСНОВНИ СВОЙСТВА
Общоукрепващо, тонизиращо, афродизиак, обезболяващо, нервоуспокояващо, противовъзпалително, имуностимулиращо, противохерпесно, диуретично, възстановяващо, стимулиращо, противокашлично, антисептично,  антицелулитно, антиревматично, ранозаздравяващо.
КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ
* Подобрява кръвообращението
Маслото от розмарин подобрява циркулацията на кръвта. Масажирането с масло от розмарин при студени крайници спомага кръвообращението.
* За орално здраве
* Подобрява психичното здраве, намалява стреса
* Предотвратява полово предаваните болести
* За лечението на диария или запек
* Помага при артрит, остеохондроза, неврити и невралгии
* Стимулира растежа на косата, премахва пърхота, нормализира мастната секреция на скалпа
* Помага за елиминирането на течности от организма. Тъй като има диуретични свойства, маслото от розмарин се използва за лечение на жълтеница.
* Лекува респираторни проблеми (алергии, настинки, болки в гърлото, грип, бронхиална астма)
*унищожава гъбичките, ефективно се бори със стафилококи
* Повдига настроението
Вдишването на аромата на масло от розмарин има тонизиращ ефект. Концентрацията се повишава, както и чувството на радост.
* Подобрява когнитивната функция
Маслото от розмарин е мощен стимулант, който подобрява мозъчната дейност. Розмаринът увеличава концентрацията и засилва паметта. Премахва усещането за умора.
* Грижа за кожата
Розмаринът има антимикробни и антисептични свойства, които са полезни при екзема, дерматит, мазна кожа и акне.
* Спомага храносмилателните процеси
Натуралното масло от розмарин спомага работата на стомашно-чревната система. Предотвратява образуването на газове и спазми в стомаха, запек и подуване на корема. Маслото облекчава симптомите на диспепсия. Стимулира апетита.
5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ
»За мускулни, ставни, ревматоидни, невралгични и др. болки
Масажите с масло от розмарин ще помогнат за облекчаване на болката в ставите и мускулите. За да направите това, обикновено се използва крем или мехлем, може да се прилага балсам. За всеки десет грама масажно масло добавете 7-8 капки етерично масло.
»Масло от розмарин за целулит и стрии
Комбинирайте всички масла: 2 супени лъжици. л. бадем, 4 капки розмарин, хвойна, 3 капки кипарис, пачули. Разпределете полученото масло в проблемните зони, смилайте старателно.
»Орално здраве
Етеричното масло от розмарин е дезинфектант и често се използва за измиване в устата. Той помага и за премахване на лошия дъх. Чрез премахване на оралните бактерии етеричното масло от розмарин може да предотврати гингивит, кухини, натрупване на плаки и други увреждащи зъбни условия.
»За лечението на диария или запек
Масажират се 5-6 капки разредени с базово масло върху стомаха и по-ниско в корема.
»За бърз растеж на косата и премахване на пърхут
Добавено в шампоани маслото увеличава кръвообращението на скалпа и по този начин подобрява растежа на косата. Действа като балсам и тонизиращо средство за косата.
Както знаете, розмаринът е полезен за здравословния растеж на косата и освен това активно се бори с пърхота. За да се отървете от него, трябва да смесите 1 супена лъжица зехтин или масло от репей с 3 капки масла от розмарин, лавандула и чаено дърво. Втрийте маската в скалпа и останете с нея един час, след което измийте с шампоан.
БЕЗОПАСНОСТ:
Тъй като маслото от розмарин стимулира нервната система не трябва да се използва от хора, които страдат от хипертония или епилепсия. Също така трябва да се избягва от бременни жени (обикновено се използва за предизвикване на раждане).
Да не се използва при деца под 6 годишна възраст.
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикално приложение!
СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!
ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.