Copyright © 2022. All Rights Reserved

СИНЯ ВРАТИГА (Tanacetum Annuum)

62,80 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 700
+ -
Купи
Моля, изберете:

СЪСТАВ:  100% чисто етерично масло получено чрез парна дестилация на цвят от синя вратига, известно и като БЛУ ТАНСИ - BLUE TANCY

 

INCI: Tanacetum Annuum Flower Oil

 

EC No.: 948-910-5

 

ПРОИЗХОД:  Мароко

 

ОПАКОВКА : Стъклен амбър флакон от 5 ml със секретна капачка и дозатор

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Мароко не спира да ни впечатлява с многобройните си тайни за красота, които ни дарява. Една от най-впечатляващите и по-малко известни тайни е тази на синята вратига. 
Вратигата е многогодишно тревисто растение (вид лайка), която расте в Мароко и е от сем. Сложноцветни  (Compositaseae). Достига до височина 0,5-1,5 м. Цветовете са обагрени в жълто.
Вратигата е позната още от древността. За първи път е записана като култивирана от древните гърци за лечебни цели. През VIII в. сл. Хр., е отглеждана в билковите градини на Карл Велики и от бенедиктински монаси от швейцарския манастир Сен Гал. Вратигата се е използвала за лечение на чревни паразити, ревматизъм, храносмилателни проблеми, треска, язви и морбили.
Смятало се, че тя има допълнителните ползи за контрола на метеоризма, резултат от дни на ядене на риба и варива, и за предотвратяване на чревните паразитози, които се смятат за причинени от яденето на риба по време на пост.
Билката се използвала за измиване на лицето и се съобщава за нея, че изсветлява и пречиства кожата. През 19 век ирландският фолклор предполага, че къпането в разтвор на вратига и соли ще лекува болки в ставите. Въпреки че повечето от лекарствените й употреби са били дискредитирани, вратигата е компонент на някои лекарства и е изброена във Фармакопеята на САЩ като билка за лечение на треска, трескава настинка и жълтеница.
В продължение на много години вратигата се използва като лечебна билка, въпреки токсичността си. Горчив чай, приготвен с цветя от вратига, се използва от векове като антихелминтик за лечение на паразитни зарази от червеи, а питките от вратига традиционно се ядат по време на Великия пост, защото се смята, че яденето на риба по време на Великия пост не причинява чревни паразити. Различните видове Tanacetum се използват за лечение на мигрена, невралгия и ревматизъм и като антихелминтици. Традиционно вратига често се използва за стимулиране на менструацията.
Чероки използва инфузия от растението при болки в гърба, като тоник и го носят около кръста и в обувките си. Чейените използват настойка от листа и цветчета при замаяност и слабост.
Етеричното масло се получава посредством парна дестилация на цветовете. Има тъмно син цвят, дължащ се на хамазуленът, който присъства.
Ароматът на маслото е екзотичен, тревист, топъл, горчиво-сладък.
Производството на това масло е трудоемък процес, а добивът изисква голямо количество суров материал, което определя и високата му цена. Силните лечебни свойства затова пък го правят незаменимо, а високата му потентност означава, че са достатъчни много малки количества, за да се постигне мощен терапевтичен ефект.
Има силно притивовъзпалитени свойства, спомага за намаляване на възпалитени процеси в организма, въздействие, което се обяснява от наличието на сабинен и камфор в химичния състав на маслото. Подобно на немската лайка и синята вратига съдържа хамазулен, поради което маслото има наситено син цвят, а хамазуленът също е съставка със силни противовъзпалитени свойства.
Oблекчaва мускулния дискомфорт благодарение на своите противовъзпалителни свойства. Също така е истински венозен тоник, който следователно помага в борбата срещу задръстванията или други венозни проблеми. Например, за облекчаване на ставите, може да се комбинира с няколко капки етерично масло от лимон и евкалипт.
Прекрасно потентно масло за инхалации при проблеми на дихателната система и вирусните заболявания. Има антихистаминови свойства и спомага за отпушване на запушен нос. Има благотворно въздействие, включително и при алергични ринити и проблеми с полени.
Маслото от синя вратига най-добре се комбинира със следните масла: салвия, майорана, безсмъртниче, гераниум, петитгрейн.

 

ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ

  • Chamazulene
  • 3,6 Dihydrochamazulene
  • Sabinene
  • Myrcene
  • α- Phellandrene
  • β-Pinene

ОСНОВНИ СВОЙСТВА

 

Антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни, противовирусни, антиоксидантни, антихистаминови, цикатризант, спазмолитични,

 

КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ

 

* Разширени вени
* Чудесно средство при акне, екзема, псориазис, уртикария, акне, розацея, порязвания и рани (за рани, които трудно заздравяват), чувствителна кожа.
* Невралгия, мигрена, главоболие
* Стимулира ендокринната система
* Подобрява дишането
* Успокоява дразненето кожата, причинена от лъчелечение
* Подпомага зарастването на рани
* Успокоява импулсивното поведение
* Безпокойство, стрес, депресия, хистерия
* При болки в мускулите, ставите, стъпалата, артрит
* Болезнена и нередовна менструация, бяло течение
* Жлъчни и чернодробни заболявания
* Срещу начална форма на косопад и пърхут

 

5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ

 

» При болки в мускулите, ставите, стъпалата, артрит
Смесете 5 капки с 10 мл. базово масло и с масажни движения нанесете върху болезнената зона. Нанасяйте 2-3 пъти дневно.
» Хидратиране на кожата, бръчки
Малото от вратига е способно да хидратира кожата в дълбочина, като по този начин поддържа водния баланс. Образува тънък повърхностен слой върху лицето, който не позволява на влагата да се изпари.
Добавете масло от синя вратига към продуктите за грижа за кожата – серуми, кремове, маски или разредете с подходящо базово масло. Нанесете на добре почистена кожа.
» Психическа умора, нервно напрежение и депресия
Маслото от синя вратига има приятен аромат и създава ароматерапевтичен ефект. С него може да потушите безпокойството си, да редуцирате стреса и тревожността, както и да се отпуснете след дълъг работен ден.
Дифузирайте 1-2 капки.
» При астма
Подобно на други етерични масла, синята вратига е антиалергенна. Може да неутрализира хистамините и да спре производството им. Следователно може да помогне за укротяване на реакциите към няколко алергена.
Той работи добре за пациенти с астма, които често се борят с алергени в околната среда.
Смесете го с Равенсара и Лавандула и дифузирайте през нощта.
»Облекчаване на дерматит, екзема, псориазис, акне
Използването на масло от синя вратига може да ви спечели със своите успокояващи свойства! Работи чудесно за кожа, която се нуждае от дълбока релаксация.
Има лесен начин да направите успокояващ серум за зачервена, възпалена и склонна към образуване на петна кожа.
Разредете масло от синя вратига с масло от жожоба.
Нанесете върху кожата с леки масажни движения.

 

 

БЕЗОПАСНОСТ:

 

Избягвайте изполването на маслото през първите три месеца на бременността. 
Да не се прилага при деца под 7 годишна възраст.
Препоръчва се консултация с лекар или ароматерапевт преди употреба.
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикално приложение!

 

СЪХРАНЕНИЕ:

 

Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!

 

ВАЖНО:

 

Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!