Copyright © 2022. All Rights Reserved

ИСОП (Hyssopus Officinalis)

14,80 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 212
+ -
Купи
Моля, изберете:

 

100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ ОТ ИСОП

( HYSSOP / Hyssopus Officinalis )

 

СЪСТАВ / INCI : Hyssopus Officinalis essential oil

 

CAS Number : 8006-83-5

 

ПРОИЗХОД : България

 

ОПАКОВКА : Флакон амбър стъкло от 10 ml

 

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Исоп/ Hyssopus officinalis/  е тревисто растение от рода  Hyssopus  и е от семейството на Ментата. Роден е в Южна Европа, Близкия изток и региона около Каспийско море. Името му идва от еврейската дума adobe или ezob , което буквално означава „свята билка“.
Древни текстове, включително Библията, описват многобройните ползи от исоп или Hyssopus officinalis. Споменава се в Новия Завет – при разпъването на Исус на кръста римските войници му поднасят напоена с оцет гъба, прикрепена на клонка от исоп. Вероятно поради тази причина през Средновековието в Европа растението е било особено ценено от Църквата и е било честа практика да се засажда в църковните и манастирските градини.
В някои части на света тя е имала духовна функция и се е смятало, че пречиства и „прощава греховете“.  В Християнството  исопа е било свято растение- символ на кръщението и примирението. В други религии  се свързва с пречистване.
Има дори библейска справка за масло от исоп - в стих 7 от Псалм 51 където се казва: „Ще ме прочистиш с исоп и ще бъда чист.“ 
Днес исопа  осигурява същите ползи и е в широко приложение. Когато се дестилира на пара, растението произвежда много мощно етерично масло с топъл, богат камфорен аромат.
Счита се за едно от най-силните антивирусни етерични масла, тъй като съдържа почти всеки вид химическо съединение, което се намира в останалите етеричните масла. Въпреки това, маслото е леко и нежно.
Билката исоп се използва и за ароматизиране на ликьор и е част от официалната формулировка на Шартрьоз.
Маслото от исоп се използва в ароматерапията, за да помогне за лечение на проблеми, свързани с дихателната и храносмилателната система. Може също така да се използва за облекчаване на артритни болки, язви, синини, зъбоболи и болки в ушите.
Освен това допринася за регулирането на кръвното налягане и действа като успокояващо вещество при тревожност и депресия.
Спазмолитично  - Исоповото масло може да помогне за облекчаване на спазмите в дихателната система, нервната система, мускулите и червата.
Антисептик  - Когато се прилага върху рани, помага за бързото им заздравяване.
Масажно и ванично масло  - Когато се използва като едното или другото, исопното масло помага за облекчаване на болката и умората. Може да се използва и за справяне с менструални болки.
Febrifuge  - това билково масло помага за понижаване на телесната температура и треска.
Cicatrisant  - Често се използва при кожни проблеми, като ухапвания от насекоми, обриви, циреи и дори при варицела.
Стимулант  -  Стимулира храносмилателната система /осигурява по-добра обмяна на веществата и усвояването на хранителни вещества. Използва се и за стимулиране на нервната, ендокринната, кръвоносната и отделителната система.
Маслото от исоп се съчетава с: портокал, бергамот, вербена, здравец, лавандула, лимет, майорана, мандарина, маточина, мирта, хвойна, мента, петитгрейн, розмарин, лайка, градински чай, евкалипт.
ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ
»Бета-пинен
»Циспино-камфон
»Транс-пинокамфон
»Лимонен
»Мирцен
ОСНОВНИ СВОЙСТВА
стягащо, антисептично, антиревматично, спазмолитично, карминативно(газогонно), диуретично, отхрачващо, антипиретично, успокояващо, диафоретично, тонизиращо, антихелминтно, хипертонично, заздравяващо, противовъзпалително.
КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ
* Мускулни спазми и остра коремна болка
* Подпомага възстановителните процеси след остри заболявания
* Артрит, ревматизъм, подагра и възпаления
* При студени крайници, тежки уморени крака, клампирани мускули
* Загуба на апетит, болки в стомаха, метеоризъм и лошо храносмилане
* Хипотония или ниско кръвно налягане
* Нередовни менструални цикли и менопауза
* Проблеми с кожата, свързани със стареенето, като увисване и бръчки
* При треска, висока температура, дихателни проблеми, като настинки, кашлица и грип
5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ
»Помага при респираторни заболявания
Исопът облекчава спазмите в дихателната система и успокоява кашлицата. Той има и експекторално действие, като освобождава жилавия секрет, заседнал в респиракторния тракт. Исопът може да намали белодробното възпаление.
3-4 капки раазредени с базово масло се нанасят в областта на гърлото и гърдите.
Инхалация- Към 2 литра кипяща вода се прибавят 3-5 капки етерично масло. Вдишва се парата в продължение на 10 минути.
»Бори се с паразитите.
Исопът е противоглистно средство, което означава, че притежава способността да се бори с различни паразити, като тении, анкилостома и метили. Приемайте маслото вътрешно(под наблюдение на лекар и ароматерапевт) за да помогнете на тялото да се освободи от паразитите.
»Може да намали мускулни болки и спазми
Етеричното масло от исоп има отпускащо мускулите действие и може да инхибира контракциите и спазмите, водещи до крампи.
Нанасят се 3 до 5 капки върху засегнатия участък или се добавят 5 до 10 капк към топла вана с английска сол.
»Поддържа здравето на имунната система
Като стимулира кръвообръщението, подобрява храносмилането и подпомага предотвратяването на инфекции, исопът осигурява здрава имунна система.
Дифузирайте исоп в арома дифузер 3-4 капки.
»Подобрява здравето на кожата
Стимулира регенерацията на клетките и растежа на нова кожа, като по този начим подпомага избледняването на белези, стрии и рани.Той участва и в борбата с бактериите по кожата.
Разреждат се 2 до 3 капки исоп в базово масло и се нанася върху засегнатата област.
БЕЗОПАСНОСТ:
Маслото от исоп не се препоръчва за употреба при хора с анамнеза за гърчове, високо кръвно налягане, бременни и кърмещи, деца до 5 годишна възраст.
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикално приложение!
СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!
ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

 

 

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!