Copyright © 2022. All Rights Reserved

РИМСКА ЛАЙКА (Anthemis Nobilis)

26,25 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 083
+ -
Купи
Моля, изберете:

100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ ОТ РИМСКА ЛАЙКА

( Anthemis nobilis / ROMAN CHAMOMILE)

 

СЪСТАВ/INCI : Anthemis nobilis essential oil

 

CAS Number : 84649-86-5

 

ПРОИЗХОД : България

 

ОПАКОВКА : ФЛАКОН АМБЪР СТЪКЛО ОТ 5 И 10 ml 

 

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Лайката е била известна и почитана още от древността. Древните египтяни я смятали за цвете на бога на слънцето Амон Ра, тъй като я има температуропонижаващо и уталожващо жаждата действие. Родовото име на лайката Matricaria произлиза от латинската дума mater-майка, което се дължи на обстоятелството, че растението е било използвано за лекуване на много женски болести. А видовото и наименование идва от древните римляни, които са я наричали chamaemellon(chamai-нисък, mellon-ябълка), поради приликата между нейния мирис и уханието на прясно откъсната ябълка. Лайката се смятала за "лекарят на цветята", който поддържал другите растения в добро здраве. Познати са различни видове лайка, като един от тях е Римската лайка ( Anthemis nobilis / ROMAN CHAMOMILE) принадлежаща към семейство Сложноцветни и расте в Южна, Централна и Западна Европа.
Маслото от Римска лайка се добива посредством парна дестилация на свежи цветчета.
Цвета на маслото варира от много бледо син до жълтеникав.Ароматът е лек, освежаващ и напомня на ябълки, а вкусът е горчие, но сравнително приятен.
Лайката е едно от най-старите, най-широко използваните и добре документирани лечебни растения в света и се препоръчва за различни здравословни проблеми.
Етеричното масло от римска лайка е високо ценено, заради потенциала да облекчава мускулни спазми. Особено ефективно при болки, свързани с месечния цикъл при жените. Успокояващите ѝ свойства я правят подходящо допълнение към комбинации за уморени или претоварени мускули. Помага, когато се цели въздействие върху лека болка и възпаление, а също и за успокояване на разстроен стомах.
Особено ефективно е при възпаление на дихателните пътища. Използва се и за промивки на най-чувствителния орган - очите.
Етеричното масло релаксира нервната система и храносмилателния тракт и регулира менструалния цикъл. При кожни изгаряния има бърз охлаждащ и заздравяващ ефект
Римска лайка има също антибактериални свойства. Тя се бори срещу възпалението на кожата, включително възпаление от слънчеви изгаряния и малки ожулвания и порязвания. Тъй като има антисептични качества, той е в състояние да премахне бактериите. Лайката често се използва за лечение на кожни раздразнения, като пъпки или други проблеми с акне и намалява подуването и зачервяването, които могат да възникнат при такива състояния. Други възможности включват премахване на токсините от кожата и почистване на мастните и екринните жлези. Лайката има способността да поддържа хранителните нива на кожата и да помага за насищане на кожата отвътре. Прилагането на масло от лайка локално върху кожата също ще помогне за намаляване на възпалението и подуването.
Терапевтичните ползи на маслото от римска лайка не свършват до тук.
ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ
»Хамазулен
»Матрикарин
»Ангеликова, изомаслена, метакрилова, тигринова киселина
»Антемол
ОСНОВНИ СВОЙСТВА
Противовъзпалително, антисептично,бактерицидно, спазмолитично, тонизиращо, болкоуспокояващо, имуностимулиращо, заздравяващо, седативно, балансиращо, хипотензивно, стимулиращо централната нервна система, температуропонижаващо,
КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ
* Лек седатив, идеален за деца (колики, обриви, конюнктивит, никнене на зъбки).
* Куперозна, чувствителна, суха кожа, кожа предразположена към зачервяване и сърбеж, както и при акне, обриви, циреи.
* Едно от най-ефективните етерични масла за успокояване на стрес, безпокойство, депресия, нервен шок, безсъние и възбуда.
* Храносмилателни смущения.
* При гинекологични инфекции.
* При хормонални нарушения.
* За здравата коса, придава на косата свеж, цветен аромат.
5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ
»При безпокойство и депресията
Етеричното масло от римска лайка се използва като леко успокоително за успокояване на нервите и намаляване на тревожността чрез насърчаване на релаксацията. Вдишването на римска лайка е един от най-добрите начини за използване етерични масла за тревожност. Ароматът се пренася директно в мозъка и служи като емоционален спусък.
Дифузирайте 3-5 капки в арома лампа или вдишайте аромата направо от бутилката.
Смес от лавандула, римска лайка и нероли, намалява нивата на тревожност
» Укрепва здравето на кожата и косата
Римската лайка насърчава гладката, здрава кожа и облекчава раздразненията поради нейните противовъзпалителни и антибактериални свойства. Използвано е като природен лек за екзема , рани, язви, подагра, кожни раздразнения, натъртвания, изгаряния, ядра на язви, и дори кожни заболявания като напукани зърна, варицела, инфекции на ушите и очите, отровен бръшлян и обрив от пелена.
Добавете една до две капки от маслото в ежедневен овлажнител, за да включите етеричното масло от римска лайка в ежедневния си режим на грижа за кожата. Ако искате да използвате маслото от римска лайка върху коса си, може да добавите няколко капки в шампоана или балсама. Това не само ще насърчи здрав вид за косата, но и ще остави кичурите коса със свеж и флорален аромат.
»Облекчава артритната болка
Флавоноидите проникват под повърхността в по-дълбоки слоеве на кожата. Това е важно за използването им като локални противовъзпалителни средства, които могат ефективно лекуват артритни болки . Когато се прилага локално или се добавя към топла водна баня, маслото от лайка помага за намаляване на болката в долната част на гърба, коленете, китките, пръстите и други проблемни области.
На 10 мл. базово масло добавете 10 к. масло от римска лайка и масажирайте проблемната зона.
»При деца
В продължение на векове майките използват лайка за успокояване на плачещите деца, намаляване на треската, премахване на болки в ушите и успокояване на разстроен стомах. Често се нарича „дете по-спокойно“ поради способността му да помага на деца с ADD /ADHD, и е едно от най-нежните етерични масла, което го прави чудесно за кърмачета и деца.
»За репродуктивна система
Помага при болезнена и нередовна менструация, облекчава симптомите на ПМС и менопаузата
Разредете масло от римска лайка с базово и масажирайте долната част на корема и кръста.
БЕЗОПАСНОСТ:
Маслото от Римска лайка е еменагог, което означава, че стимулира притока на кръв в областта на таза, то не трябва да се използва по време на бременност.
Етеричните масла са силно концентрирани. Използвайте с повишено внимание!
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикално приложение!
СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!
ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!