Copyright © 2022. All Rights Reserved

ХВОЙНА (Juniperus Communis)

8,65 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 427
+ -
Купи
Моля, изберете:

СЪСТАВ : 100% чисто етерично масло получено чрез парна дестилация на плодове от Хвойна.

 

INCI : Juniperus Communis Fruit Oil

 

CAS NUMBER : 84603-69-0

 

ПРОИЗХОД : Непал

 

ОПАКОВКА : Флакон амбър стъкло 5 / 10 ml

 

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Предполага се, че растението хвойна съществува на земята от около 50 млн. години.
В древността хвойната се е прилагала успешно при лечение от ухапване от змии, а хвойновите шишарки са се използвали, като много добро хигроскопично и антисептично средство. През палеолита е горена в Европа с цел прогонване на болестите.
Хвойновите клонки все още се използват в духовни практики и церемонии в Тибет.
Хвойна (Juniperus) са род иглолистни дървета и храсти от семейство Кипарисови. На български, дребнораслата планинска хвойна с полегнало стъбло (J. communis depressa) понякога се нарича и „смрина“. Разпознават се от 50 до 67 вида, разпространени широко в северното полукълбо от Арктика на юг до тропическа Африка, както и в планинските части на Централна Америка.
Най-характерната особеност на хвойните са техните шишарки (наричани още „плодове“). Люспите им са сраснали в една обща месеста обвивка и шишарките са или сферични, или продълговати. Хвойните се разделят на два подраздела : Oxycedrus – с игловидни листа и Sabina – с по-дребни, люсповидни листа.
Хвойните съдържат в тъканите си (особено в шишарките) етерични ароматни масла, които се използват в медицината и парфюмерията. Шишарките на обикновената хвойна например се използват за ароматизиране на напитката джин.
Етеричното масло се получава чрез парна дестилация на иглички, дървесина и узрелите плодове на дървото и има свеж, сладък, дървесен аромат.
Етеричното масло от плодове на хвойна е използвано от векове, като антисептик и диуретик. Тези му качества го правят незаменимо, когато човешкия организъм има нужда да се освободи от натрупани токсини, вода и соли. Това е едно от най-ценните масла във всички ситуации, когато тялото трябва да се отърве от токсините. В такива случаи диуретичният ефект на хвойната също играе важна роля. Той пречиства кръвта. Ускорява процесите на разграждане и микроциркулация. В козметиката за лице, маслото от хвойна се препоръчва при „проблемна кожа“.
Хвойната стимулира кръвообращението, отпуска кръвоносните съдове, прочиства червата и стомаха, белите дробове и кръвта. Има много добро диуретично действие, укрепва стомаха и засилват метаболизма. Освен това премахва подпухналостта, полезна е срещу дерматит и различни кожни проблеми. Подобрява обмяната на веществата в кожния слой, пречиства и детоксикира кожата, подпомага заздравяването ѝ. Тя е добро средство в борбата с целулита, премахва възпаления на белите дробове и бронхите, подобрява функциите на сърцето.
Етеричното масло от хвойна се използва и за облекчаване на различни тревожни състояния, психическо изтощение и нервно напрежение. Тонизира черния дроб и регулира менструалния цикъл. Съчетава се много добре с масло от кедър, кипарис, здравец, грейпфрут, лимонена трева, бергамот и лайм.

ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ

» Пинен (α-Pinene), (β-Pinene)
» Кубен
» Лимонен

ОСНОВНИ СВОЙСТВА

Антимикробно, фунгицидно, противовъзпалително, антисептично, антиоксидант, спазмолитично, диуретик, стимулиране на лимфния дренаж,подобряване на микроциркулацията, дезинфектант, детоксикиращо, повишава функционалната активност на стомаха, нормализира менструацията, стимулира сексуалната активност (афродизиак), пречиства кръвта, помага при нервни разстройства, за заличаване на белезите, свиващо, инсектицид, общо стимулиращо,

КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ

* Укрепва крайниците, помага при затруднения, скованост на движенията.
* Повишава еластичността на кръвоносните съдове.
* Има благоприятен ефект върху менструалния цикъл, нормализира менструацията.
* Отхрачващо и противовъзпалително действие върху дихателната система.
* Тоник за черния дроб, подобрява състоянието на пациенти с цироза.
* Насърчава регенерацията на кожните клетки.
* Повишава еластичността на кожата, елиминира нейната отпуснатост и уморен вид. Почиства и стяга порите на мазната кожа.
* Прекрасно масло при тревожност, безсъние, депресия.

5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ

» За намаляване на стрес и напрежение

Етеричното масло от хвойна действа като леко успокоително и е чудесно средство за релаксация и борба с безпокойството. Понижава стресовата реакция на организма чрез намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане. Ако се чувствате претоварени и изтощени, дифузирайте няколко капки етерично масло от хвойна в дома си, което ще ви помогне да се отпуснете.

» При артрит,ревматизъм, мускулни и ставни болки

Маслото насърчава разграждането на пикочната киселина и се смята, че е полезно за пациенти с артрит, ревматизъм, подагра и ишиас. Укрепва крайниците, помага при затруднения, скованост на движенията, в същото време облекчава съпътстващата болка.
Добавате 2-3 капки в 20-30 грама масло разтворител и масажирайте засегнатите места.

» Бронхит, кашлица

Има омекотяващо, отхрачващо и противовъзпалително действие върху дихателната система. Използвайте 3-5 капки в парна инхалация, 8-10 капки във водна баня или 3-5 капки в дифузор.

» Отоци на крайниците и целулит

Масажирайте засегнатите области, като 4 капки се смесват с 10 мл. базово масло, за лимфен дренаж и детоксикация, при целулит и застой в тъканите, отоци в следствие на ревматизъм и артрит. А за регулиране на менструацията и против крампи, използвайте 2-3 капки в 20-30 грама масло разредител и масажирайте долната част на корема.

»Умствено изтощение, тревожност

Използвайте 8-10 капки във водна баня или 2-3 капки в дифузор.

БЕЗОПАСНОСТ:

При бременни, кърмещи жени и малки деца се репоръчва консултация с лекар.
Етеричните масла са силно концентрирани. Използвайте с повишено внимание!
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикални приложение!

СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!

ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение!

 

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!