Copyright © 2020. All Rights Reserved

КУКУЙ

7,05 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - CARRIER OILS
  • Кат. номер: 120
+ -
Купи
Моля, изберете:

100% НАТУРАЛНО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ ЯДКАTA НА ДЪРВОТО КУКУЙ

(Kukui Nut Oil, Refined)

 

INCI : Aleurites Moluccana nut oil

 

CAS NUMBER : 8015-80-3

 

ПРОИЗХОД : Малайзия

 

ОПАКОВКА: Стъклен флакон от 30 / 50 / 100 ml със стъклена пипета

 

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

На хавайския остров Мауи Кукуй е символ на просветление, защита и мир. Там вярват, че тяхното полубожество на плодородието Kamapuaʻa може да се яви и като дървото кукуй. Асоциациите със светлината не са случайни. В древен Хавай ядките Кукуй били закачани като броеница на клонка от кокосова палма – при запалването й от едната страна, всяка една ядка изгаряла за около пет минути, „предавайки“ светлината на следващата. По този начин те служели и за измерване на времето. Другият начин, по който Кукуй осигурявали светлина, бил с помощта на маслото, добито от тях – местните го поставяли да гори в каменна маслена лампа, наречена kukui hele po. Хавайците имали многобройни приложения на Кукуй – те овъглявали ядките, за да ги ползват като мастило за татуировки, рибарите ги дъвчели и плюели във водата, за да премахнат отраженията и да си осигурят по-добра видимост. Малките канута, с които ловяли риба, често били изработени именно от стволове на Кукуй, a рибарските мрежи се поддържали здрави за по-дълго време с масло от Кукуй. Разбира се, ядките имали и кулинарно приложение – универсалната хавайска подправка към всяко ястие и до днес е inamona – изпечени, натрошени на ситно и смесени със сол Кукуй.
Заради многобройните си приложения и огромна важност в бита на островитяните, през 1959 г Кукуй е провъзгласено за Национално дърво на Хавай.

В днешно време Кукуй се отглежда основно заради маслото. В плантациите всяко дърво ражда между 30 и 80 кг плод, наподобяващ познатия по нашите ширини орех – състои се от зелено-кафява обвивка, която се отстранява лесно и твърда черупка, под която се разполага ядката – масленият компонент в нея достига 20%. Ядките се пресоват, за да се извлече маслото.

Ботаническо име: Аleurites moluccana

Семейство: Euphorbiaceae

Съставът: линолова киселина (42%), алфа-линоленова киселина (29%) и олеинова киселина (19%), богато е на витамини A, C и Е и се нарежда в най-високия клас полиненаситени масла използвани за подобряване състоянието на кожата и косата.

Консистенция и цвят: течно със светло жълт до кехлибарен цвят

Свойства и приложения:

Маслото от Кукуй добре се абсорбира и не оставя мазни остатъци по кожата.

Подходящо при грижа за различни типове кожа.

Засилва бариерната функция на кожата и предотвратява повишената трансепидермална загуба на влага.

Предпазва от въздействието на вредните фактори на околната среда.

Придава на кожата здрав, мек, овлажнен вид.

Перфектно за суха и чувствителна кожа, поради високото си съдържание на ненаситени мастни киселини.

Възстановява кожата след слънчево изгаряне. Съдържа естествен слънцезащитен фактор.

Положителен ефект върху зряла и застаряваща кожа, стяга, поддържа еластичността, предотвратява появата на бръчки.

Използва се при акне.

Използва се при грижа за сухата коса.

Подходящ за детска и бебешка кожа 

Силно осапунващо масло с висока концетрация на незаменими мастни киселини.

 

Съхранение: Препоръчва се студено пресованите масла да се съхраняват на хладно и тъмно място, за да се запази свежестта и да се постигне максимален срок на годност. Ако се съхраняват в хладилник,  възстановете до стайна температура преди употреба.

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!