Copyright © 2022. All Rights Reserved

ЛАВАНДУЛА (Lavandula Angustifoliа)

8,00 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 014
+ -
Купи
Моля, изберете:

100% ЧИСТО ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ДОБИТО ЧРЕЗ ПАРНА ДЕСТИЛАЦИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ ОТ ЛАВАНДУЛА (LAVENDER, лат. LAVANDULA ANGUSTIFOLIA)

 

СЪСТАВ/INCI : LAVANDULA ANGUSTIFOLIA ESSENTIAL OIL

 

CAS Number : 90063-37-9

 

ПРОИЗХОД : България

 

ОПАКОВКА : ФЛАКОН АМБЪР СТЪКЛО ОТ 10 ML 

 

 

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

   

Лавандула (LAVENDER) идва от латинската дума lavera, което означава да се измие. Принадлежи към семейство Устноцветни. Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, приморските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка. С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австрия и др. През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.Културата е внесена в България през 1907 г. и започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък. До края на 80-те години тази култура се отглежда предимно в районите на Пловдив, Стара Загора и Пазарджик, а напоследък е по-широко застъпена в цялата страна.  Тя е била важна част от ритуалите за къпане в древния Рим, поради своите дезинфекционни и антисептични свойства.
Френският химик Рене Морис Гатефос пръв открива полезните свойства на лавандуловото масло, когато при инцидент изгаря много лошо ръката си. Той използвал чисто неразредено лавандулово масло и това излекувало напълно ръката му без инфекции и белези.
Маслото от лавандула се извлича по метода на парна дестилация от цвета на растението. Истинското чисто натурално лавандулово масло е почти безцветно и има сладка, флорална, небесна миризма с приятен балсамов нюанс. Свежото, чисто ухание на лавандулата не се нуждае от описание, нито пък самото растение. Маслото е широко използвано в парфюмерията, особено в тоалетните води и продължава да бъде изключително популярен аромат.
Лавандуловото масло се смята за най-полезното и многостранно масло за терапевтични цели. Има седативно и тонизиращо действие върху стрцето(истерия, нервно напрежение, сърцебиене) и понижава високото кръвно налягане. Тя е лек местен аналгетик и успокоява възбудата на главния мозък, известна е със своите седативни свойства и има доказани качества в множество нервни и психологически заболявания, включително депресия, безсъние, мигрена, истерия, нервно напрежение и парализа. Лавандулата помага при възпаления, оттук и използването и при изгаряния, дерматози, екземи, псориазис, циреи, рани, язви...Полезна е при ревматични или мускулни болки и е чудесна съставка в масажните масла, особено онези, които са оредназначени за атлети и спортисти.
Като антисептик-антифлогестик-цикатризант, лавандулата е едно от най-добрите масла за възпалени, инфектирани рани и язви. Тя е полезно лекарство за малки деца, особено при лечение на колики, нервна възбуда, раздразнителност, обща слабост, кожни възпаления и инфекции въобще. Особено полезна при възпаление на ушите, носа и гърлото и е добра алтернатива на лайката при болки в ушите при малки деца. Лавандуловото масло се прилага при различни процедури по време на раждане. Спомага за по-бързото раждане без да увеличава силата на контракциите. Успокоява майката и под формата на флорална вода може да се използва за освежителен компрес на главата. Може да се използва за масаж на кръста(което намалява болката)и ка корема. Помага и за по-лесното раждане на плацентата.
Също така насърчава здравата кожа и коса.
Най-вероятно благодарение на своите антимикробни и антиоксидантни характеристики, есенцията от лавандула, смесена с базово масло (като кокосово, жожоба или масло от гроздови семена), има дълбоки ползи за кожата ви. Локалното използване на лавандулово масло може да помогне за подобряване на редица кожни състояния, от афти до алергични реакции, акне и старчески петна. Неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства помагат да се обърнат признаците на стареене.
Това е едно  от най-разпространените етерични масла, което намира приложение във всеки дом.

ТЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ
»Линалилацетат
»Линалол
»Цинеол
»Гераниол

ОСНОВНИ СВОЙСТВА
aнтимиĸpoбни, aнтиceптични, aнтивиpycни, аналгетични, антитоксични, антидепресивни, седативно, антиспазматични, диуретични, противопаразитни,

КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ
* Регенерация на тъканите
* Елиминира радиацията
* Стимулира лимфообръщението, перфектен имуностимулант и регулатор на кръвното налягане.
* Помага за по-бързо и безболезнено раждане
* Прекрасно масло за бавно заздравяващи рани и изгаряния
* При вагинални и гинекологични инфекции
* Ароматизира въздуха и неутрализира неприятните миризми в помещенията.
* Полезно масло за малки деца(колики, нервност,възбуда, раздразнителност, болки в ушите)
* При безсъние, главоболие, депресивни състояния
* За гладка кожа и красива коса

5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ

»Спомага за по-бързото раждане
Успокоява матката и под формата на флорална вода може да се използва за освежителен компрес на главата. Може да се използва за масаж на кръста (което намалява болката) и на корема. Помага и за по-лесното раждане на плацентата.

»За спиране на кръвотечение от носа
3 капка лаванулово масло върху салфетка, в която след това се поставя парче лед и се слага малко над горната устна (да не се стига до неприятно усещане на замръзване).
»Облекчава главоболието
Това е едно от най-добрите етерични масла за главоболие, защото предизвиква релаксация и облекчава напрежението.
Едно от най-ефективните природни средства за главоболие е сресването на две капки лавандулово масло с ментово масло и втриване на сместа в задната част на шията и слепоочията. Дифузирането на лавандула или вдишването й директно от бутилката също може да подпомогне облекчаване на главоболието. Препоръчваме също масаж на цяло тяло с масло от лавандула смесено с базово масло.

»Подобрява настроението и намалява стреса
През последните години лавандуловото масло е поставено на пиедестал заради уникалната си способност да предпазва от неврологични увреждания. Традиционно лавандулата се използва за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия, така че е вълнуващо да се види, че изследванията най-накрая настигат историята.
За да облекчите стреса и да подобрите съня, сложете дифузер до леглото си или докато вечер четете и си почивате след работа. Можете също така да прилагате лавандулово масло локално зад ушите си за същите предимства.

»За изгаряния и порязвания
Широко известно със своите антимикробни свойства, от векове лавандуловото масло се използва за предотвратяване на различни инфекции и борба с бактериални и гъбични заболявания. Всъщност са проведени почти 100 проучвания, установяващи тази полза от лавандулата отново и отново. Изследванията показват, че лавандуловото масло ускорява зарастването на изгаряния, порязвания, ожулвания и рани – и голяма част от това се дължи на неговите антимикробни съединения.
За облекчаване на изгарянията и за заздравяване на порязвания, ожулвания или рани, смесете 3-5 капки лавандулово масло с 1/2 чаена лъжичка кокосово масло или друго базово и нанесете сместа върху засегнатата област. Можете да използвате пръстите си или чист памучен тампон.

БЕЗОПАСНОСТ:
Етеричните масла са силно концентрирани. Използвайте с повишено внимание!
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикални приложение!
СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!
ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!