Copyright © 2022. All Rights Reserved

МАНКЕТИ / МОНГОНГО

15,35 лв. 11,97 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - CARRIER OILS
  • Кат. номер: 137
+ -
Купи
Моля, изберете:

100% НАТУРАЛНО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ ЯДКАTA НА ДЪРВОТО МАНКЕТИ 

 

INCI : Schinziophyton Rautanenii Seed Oil

 

CAS NUMBER : 68956-68-3

 

Произход : Кения

 

Опаковка : Стъклен флакон от 30 ml със стъклена пипета

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Mанкети познато още като Монгонго, произхожда от Африка – Зимбабве, Замбия, Кения и е огромно африканско дърво, достигащо до 20 метра височина,което ражда плод след 25 години. Плодовете му са малки кадифени ядки с форма на яйце и носят същото име.
Плодовете на монгонгото са били основна храна в продължение на хиляди години на населението на Северна Боствана и Намибия, а черупките на ядките са известни като "кости" за гадаене в африканската култура.
Плодът се състои от твърда дървена обвивка, в която е поместена малка, но много хранителна ядка. Тя е изключително полезна за човешкия организъм. В 100 грама монгонго от тях се съдържа голямо количество калций, витамин Е, магнезий, мед, цинк, протеини и мазнини. Бушмените събират ядките за храна. Събраните плодове се задушават, обелват, месният слой се отделя и сърцевината се изсушава. Самото бяло ядро, с тегло около 1,4 грама, прилича на лешник.Бушмените ги смилат или запържват в смес от пясък и гореща червена пепел. След кратко печене ядката придобива цвета на ириса и вкуса на пържените ядки кашу. По-дългата термична обработка придава на ядката вкус на „фино старо сирене“.
Маслото от монгонго се използва в козметиката, заради богатото съдържание на линолова киселина, която осигурява мощна хидратация и омекотяване, дори и на най-твърдите и сухи коси.


НАЧИН НА ПРОИЗВОДСТВО


Маслото се извлича чрез студено механично пресоване на ядката от дървото Монгонго – Schinziophyton rautanenii.


СЪСТАВ


49% линолова киселина, 10% палмитинова киселина, 23% алфа елеостеаринова киселина, 15% олеинова киселина; 3% стеаринова киселина, токофероли, фитостероли, цинк, магнезий, мед, витамин С, алфа-елеостеаринова киселина,

 

УПОТРЕБИ

 

-Добавя се в лосиони, кремове, балсами за устни, продукти за грижа от слънцето, формулировки на масло за тяло и масажно масло.

-Помага за регенериране и овлажняване на кожата.

-Осигурява бързия растеж и поддържането на здравето на косата.

-Предотвратява увреждането на косата и загубата на влага.

-Възстановява и овлажнява зрялата и увредена кожа.

-Предпазва косата от замърсители на околната среда и сушене със сешоар.

-Поддържа блясъка и блясъка на косата.

-При проблемна кожа (акне, псориазис, екзема и др.)

-Като слънце защитно средство

-Защитни балсами за устни и нокти


ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ МАСЛОТО МАНКЕТИ


-Естествен слънцезащитен фактор
Елеостеариновата киселина, открита в маслото, е естествен слънцезащитен фактор. Когато UV светлината влезе в контакт с него, маслото образува полимер, който предпазва от слънцето. Това прави маслото от монгонго особено полезно за защита на кожата и косата ви от увреждане от UV светлина .Маслото от Манкети може също да помогне за облекчаване на увреждането на кожата, причинено от слънцето, да успокои изгарянията и да облекчи възпалението, причинено от слънцето.
-Овлажнител
Маслото от Манкети е отличен овлажнител за кожата. Когато се прилага локално, маслото може да помогне за образуването на защитна бариера, която спира изтичането на влагата. Може да ви помогне да запазите кожата мека, хидратирана, здрава и еластична. Някои съединения в маслото от монгонго, като олеинова киселина, имат омекотяващи свойства, които допълнително помагат за хидратирането на кожата и я поддържат влажна, като същевременно помагат на кожата да абсорбира важни хранителни вещества. Проучванията също така показват, че линоловата киселина помага за защита на кожата от външни замърсители, като същевременно я поддържа мека и здрава.
-Бори се със свободните радикали
Маслото от Манкети съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Това помага да се предпази кожата от преждевременно стареене и дразнене от стресови фактори на околната среда. Антиоксидантите спомагат за здрав, блестящ тен.
-Противовъзпалително
Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на подуване, зачервяване и дразнене на кожата. Помага за лечение на често срещани кожни оплаквания като екзема, псориазис и розацея. Можете да използвате масло от Манкети самостоятелно, но за допълнителна полза опитайте да добавите няколко капки от любимото си етерично масло за състоянието.
-Възстановява и овлажнява зрялата и увредена кожа
Маслото от монгонго често се използва за възстановяване на увредена кожа. Ако имате рани или следи от акне, това може да им помогне да заздравеят по-бързо и да предотврати образуването на белези.
-Акне
Мастните киселини в маслото от монгонго се борят успешно с акнето по различни начини. Преди всичко те са естествени антибактериални агенти. Второ, те намаляват възпалението и зачервяването, така че акнето заздравява по-бързо и изглежда по-добре. Интересното е, че маслото от монгонго също може да помогне за отпушване на запушени пори и е много по-малко грубо от използването на почистващи препарати.
-Помощ в производството на колаген
Нанасянето на маслото върху кожата може да помогне за увеличаване на производството на колаген от кожата. Колагенът е протеин, който играе важна роля в структурата и еластичността на кожата. С напредването на възрастта тялото губи способността си да произвежда колаген. Витамин Е всъщност може да стимулира производството на протеин дори с напредване на възрастта, като инхибира ензим, който намалява производството на колаген. Чрез засилване на производството на колаген, кожата ще запази своята цялост, здраве и еластичност за по-дълго.
-Предпазва косата от замърсители на околната среда и сушене със сешоар.
Нанесете това масло върху косата, за да предпазите от щетите, причинени от слънцето, както и от химикалите, нанесени върху косата.


КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ МАСЛО ОТ МАНКЕТИ


-За лице
Накапете върховете на пръстите и масажирайте върху лицето, докато се абсорбира. Маслото от Монгонго се съчетава добре с други любими масла като арган, вечерна иглика, черен бъз и масло от шипка. Съчетава се добре с етерични масла, като безсмъртниче, синя вратига, тамян и др.
-За коса
Същите подхранващи мастни киселини, които са от полза за кожата, могат да направят чудеса и с косата. Маслото подпомага хидратирането и защитата на косата. Може да се използва като балсам, като се нанася върху измита, мокра коса.
Масажирайте и след това изплакнете.
-Масажно масло
Маслото от Манкети е чудесен вариант за масажно масло. Той осигурява приятно релаксиращо изживяване, като същевременно помага за изглаждане и омекотяване на кожата.
-За нокти
Втрийте само няколко капки върху проблемните нокти и оставете маслото да си свърши работата
-За Устни
Маслото от Манкети е чудесен вариант за напукани и сухи устни. Помага за попълване на влагата, успокоява и омекотява кожата.

 

СЪХРАНЕНИЕ

 

 Препоръчва се студено пресованите масла да се съхраняват на хладно и тъмно място, за да се запази свежестта и да се постигне максимален срок на годност. Ако се съхраняват в хладилник,  възстановете до стайна температура преди употреба.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!