Copyright © 2020. All Rights Reserved

ЕТЕРИЧНО МАСЛО СМИРНА ( Commiphora Myrrha )

24,85 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 625
+ -
Купи
Моля, изберете:

СЪСТАВ:  100% чисто етерично масло получено чрез парна дестилация на СМИРНА

 

INCI: Commiphora Myrrha Oil

 

CAS NUMBER: 84929-26-0

 

ПРОИЗХОД:  Сомалия

 

ОПАКОВКА : Стъклен амбър флакон от 5 / 10 ml със секретна капачка и дозатор

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Смирна (Commiphora myrrha), е дърво от семейство Бурсерови (Burseraceae). От сока му се получава смола с приятен аромат. Дървото е с произход от Арабския полуостров (Оман, Йемен) и Африка (Джибути, Етиопия, Сомалия, Североизточна Кения). Смирната достига до 5 m височина.
Производни думи са миро (светено масло) и „миропомазване“. Светото миро е благовонна смес от елей (зехтин), гроздово вино и ароматни билки (обикновено между 20 и 57 на брой, без да е строго определен видът или броят им), което се вари при специален и сложен богослужебен ред. Миропомазването е едно от седемте тайнства на православната Църква.
От древността смолата от смирна се ползва като парфюм, тамян и в медицината. От смирната се добива мирово масло, което има терапевтично приложение. През 5 век пр.н.е. Херодот отбелязва, че смирната била използвана от египтяните за балсамиране. Египетските жени изгаряли смирна, за да изчистят домовете си от бълхи. В Древен Египет са използвали благовонната смес кифа, чиито състав включвал вино, мед и смоли, сред които смирна. Наречена „мо яо" смирната била използвана за лекуване на рани поне от времето на династията Танг. Според предание Адонис е роден при кръвосмешението на кипърския цар Кинирас с дъщеря му Смирна (Мира), заради което била наказана да се превърне в смирна (миртово дърво). Твърда, полупрозрачна жълтеникава смола се получава от рани по стъблото. Смолата на дървото смирна се изсушава и подлага на парна дестилация, а етеричното масло извлечено в процеса има опушен, сладък и понякога горчив аромат. Етеричното масло от смирна има мощно антиоксидантно действие и е проучвано, като потенциално лекарство против рак. Смирна стимулира производството на стомашни сокове, тонизира храносмилателния тракт и се използва за лечение на диария, метеоризъм, диспепсия, загуба на апетит. Стимулира менструалния поток. Използва се също за лечение на генитални инфекции, левкорея, млечница, проблеми с мструацията. Прилага се при хемороиди, артрит. Притежава отхрачваща активност и се използва и при грип, катар, бронхит, астма, възпалено гърло.    Стимулира производството на бели кръвни клетки, регенерацията на кожните клетки, подпомага заздравяването на рани. Смирна лекува екзема, рани, бръчки и има много добри успокояващи качества. Използването на смирна осигурява охлаждащ, успокояващ ефект, бори се с апатията и повишава умствената яснота и фокус. Поради своите противогъбични свойства може да се използва за вагинално измиване при млечница и за баня за крака на спортисти.

TЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ
»Линдестрен
»Сесквитерпени
»α-пинен
»Дипенен
ОСНОВНИ СВОЙСТВА
Антисептично, детоксикиращо, антимикробно, стимулиращо, ароматизиращо, стягащо, засилва периферното кръвообращение, затопля и стимулира организма, пълноцене, хормонален регулатор, противогъбично,

КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ
* Има противоракови свойства
* Служи, като мощен антиоксидант
* Бори се с паразитите
* Подпомага релаксацията
* Подобрява здравето на кожата
* Помага за облекчаване на конгесията
*Може да се бори с инфекции и да подпомага зарастването на рани

5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ

»Действа противовъзпалително

Смирната има оздравяващи, противогъбични и противовъзпалителни свойства, които може да намалят отока и да лекуват инфекции.
Добавете 2 до 3 капки етерично масло от смирна към водата за студен компрес и наложете директно върху инфектираната или възпален област.

»Помага лечението на вагинални или орални гъбични инфекции

За да лекувате свръх растеж на кандида разредете 2 до 3 капки с равно количество базово масло и нанесете върху засегнатите области. За млечница в устата добавете 1 до 2 капки към натурална вода за уста и правете гаргара по няколко пъти на ден.

»Лекува рани и язви

Маслото от смирна има силата да подобрява функцията на белите кръвни телца, които са от решаващо значение за заздравяване на раните. Маслото може да намали появата на язви и да ускори оздравяването им.
Нанасяйте по 2 до 3 капки, разредени с базово масло, върху засегнатия участък два пъти дневно.

»Помощник в грижа за кожата

Етеричното масло от смирна е отличен помощник в грижата за кожата. Особено подходящо за бръчки, суха и зряла кожа. Наблюденията показват, че етеричното масло от смирна предоставя оптимална грижа за кожата и предотвратява бръчките.
Направете бленд от етерични масла – 2 к. Смирна, 2 к. Безсмъртниче, 2 к. Тамян, 1 к. Роза дамасцена разредени с базово шипково масло или вечерна иглика.

»Спомага за предотвратяване на заболявания на венците и инфекции в устната кухина

Поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, маслото от смирна може да помогне за облекчаване на възпалението на устата и венците, причинено от заболявания като гингивит и язви в устата. Може да се използва и като вода за изплакване на устата, за да се предотврати заболяване на венците. Също така може да се капне смирна върху пастата за зъби.

БЕЗОПАСНОСТ:
Маслото от смирна може да понижи кръвната захар, поради което не се препоръчва за хора с диабет или други заболявания, свързани с кръвната захар. Тъй като взаимодейства с кръвната глюкоза, също не се препоръчва за хора, подложени на операция и най-добре е да спрете употребата му поне две седмици преди операцията.
Бременните и родилките да се консултират с лекар преди употреба на етерично масло от смирна.
Етеричните масла са силно концентрирани. Използвайте с повишено внимание!
Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.
Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест.
Препоръчва се разреждане за топикални приложение!

СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.
Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци!

ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!