Copyright © 2023. All Rights Reserved

БЕЗСМЪРТНИЧЕ СЕМЕНА

25,00 лв. 20,00 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS
  • Кат. номер: 2023
+ -
Купи
Моля, изберете:

Семена от Безсмъртниче - Helichrysum italicum ssp. italicum

Oпаковка от 1 грам

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Интересно ли ви е да отгледате свои собствени растения Helichrysum italicum?
Един дом е по-красив и уютен, когато в него ухае на цветя. Превърнете вашия дом или градина в истинско райско кътче - като му подарите Безсмъртниче, защото красивата градина е като ваша визитна картичка.

Безсмъртничето се развива под формата на храст, достигащ до 60 см височина. Стъблата му са вдървесени в основата. Оцветяването им се запазва и след откъсване, поради това са подходящи за сушене и включване в цветни аранжировки.
Има тесни, сребристи листа, покрити с власинки. При смачкването им отделят особен аромат. Цветовете са жълти, малки, събрани по няколко в кълбовидно съцветие.
Безсмъртничето може да издържи без вода до 3 и повече месеца. Дори да изглежда напълно изсъхнало, след като се полее се съживява отново /този процес се нарича Анабиоза/.


Ботаническо име: Helichrysum italicum
Синоним: Immortelle
семейство: Asteraceae
Произход: България
Жизнен цикъл: многогодишен, вечнозелен храст
Цвят на цветята: жълт
Време на цъфтеж: от Май до Август
Височина: 50 см.
Характеристики и употреба: лечебна и кулинарна билка, силно ароматна, наподобява аромата на къри , етеричното масло от цветовете с много доказани фармакологични действия.
Използваема част: Употребяват се надземните части на растението.
Семена в грам: около 3000 (чисти семена)
Кълняемост: 80-90%. Покълват 15 - 20 дена след посяването. Имат нужда от светлина, за да покълнат!Семената са много ситни – покрийте с много тънък фин слой или леко притиснете към почвата!
Отглеждане: Расте в бедна до умерено плодородна, добре дренирана, неутрална до алкална почва, растенията Helichrysum Italicum не харесват постоянно влажна почва и предпочитат слънчево място, издръжливи до минус 15°C.

Билката Безсмъртниче в кулинарията:
Това растение понякога се използва като подправка. Има смолист аромат и леко горчив вкус, напомнящ на градински чай или пелин. Използва се по следния начин: млади филизи и листа задушени в месо, риба или зеленчукови ястия (отстраняват се преди сервиране) като ароматизираща съставка в салати.

Етеричното масло се влага в сладкиши, сладоледи, редица тестени изделия, безалкохолни напитки за засилване на плодовите аромати в тях. От цветчетата се приготвя чай.

Билката се използва и във флоралната декорация. В цветното оформяне на градини, тя може да се установи като жив плет, позволявайки подрязване (като лавандулата). Италианският хелихризум позволява отглеждане и в саксия като стайно растение.