Copyright © 2023. All Rights Reserved

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЦИТРУСОВИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?

9 декември 2021
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЦИТРУСОВИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?

Цитрусовите етерични масла са като течно слънце в бутилка. Те са ярки, сладки, кисели и е известно, че предизвикват усмивка на лицето. Обикновено асоциирани със Средиземноморието и по-топлия климат, тези пикантни аромати с топ нотки имат множество приложения в дома, независимо от времето на годината.
Беленето на цитрусови плодове, като мандарина, портокал.. се превръща в пълно сензорно пътешествие, преди дори да сме отхапали или може би някой в ​​стаята коментира, че може да помирише колко невероятна е тази мандарина или портокал. Ароматът, който усещаме, всъщност е самото етерично масло в кората на плода.

 

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЦИТРУСОВИТЕ ПЛОДОВЕ

 

Смята се, че произхождат от тропическите райони на Югоизточна Азия, първото известно въвеждане на семейството на цитрусовите в Европа се е случило преди повече от 2000 години. Историците смятат, че до 300 г. сл. Хр. лимони, портокали и лайм се отглеждат в Италия и оттам семейството на цитрусовите плодове се разпространява из целия континент и извън него.
Цитрусовите плодове освен, че са известни със своя аромат, са и пълни с естествени ползи за здравето. Двете вървят ръка за ръка. Цитрусовите плодове придобиват аромата си от високи концентрации на лимоноиди и флавоноиди, за които е известно, че имат силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Цитрусовите плодове също са добре известни с високите си нива на витамин С.
Те са били използвани от векове в ароматерапията, грижата за косата и кожата и дори в домакински почистващи препарати и репеленти за насекоми.


КАК СЕ ИЗВЛИЧАТ ЦИТРУСОВИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?

 

По-голямата част от цитрусовите етерични масла се произвеждат чрез студено пресован метод. Малки джобчета етерично масло се намират в дебелата кора на цитрусовите плодове. Етеричното масло е растителният начин за защита на плодовете от болести и други вредители. В процеса на студена екстракция, кожата на цитрусовите плодове се нарязва с машина. Този метод се използва, тъй като цитрусовите етерични масла са чувствителни към топлина и бързо се изпаряват.
Тези прекрасни етерични масла се състоят предимно от едни и същи съставки, но се различават в количествата, които съдържат. (+)-Лимоненът е основният монотерпен във всички тях и допринася за използването им в почистващи препарати за повърхности, спрейове за помещения и сапуни.

СМЕСВАНЕ НА ЦИТРУСОВИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА!

 

Смесването на етерични масла е форма на изкуство, която се свежда до личните предпочитания. Има много различни подходи за смесване - една концепция е взета от традиционните парфюмеристи, които разделят ароматите на горни, средни или базови нотки.
Етеричните масла с горна нотка обикновено идват от семейството на цитрусовите. Връхната нотка обикновено е първото нещо, което ще забележите в сместа. Те са склонни да повдигат сместа и създават жив, освежаващ аромат. Връхна нотка ще се извиси над останалата част от сместа. Тези етерични масла обикновено се изпаряват по-бързо от другите, така че те са първите, които избледняват. Имайки това предвид, може да искате да добавите повече цитрусово масло към сместа, за да повлияете на цялостния характер на сместа за по-дълго.
С толкова много масла, от които можете да избирате, винаги препоръчваме да използвате носа си. При цитрусите е добре да знаете дали предпочитате сладко или горчиво, кисело или захарно. Всички те са малко по-различни и обикновено е най-добре да използвате масло, което харесвате.

ЛЮБИМИТЕ НИ ЦИТРУСОВИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

 

Семейството цитрусови плодове ни предоставя някои от най-често използваните етерични масла, включително бергамот, мандарина, лимон, лайм, грейпфрут и сладък портокал. Всички тези прекрасни масла споделят няколко ключови свойства, за които се твърди, че витализират кожата, лекуват ухапвания от насекоми и подобряват благосъстоянието; както и редица други ползи за здравето.

Всеки, който току-що започва проучването си в етеричните масла от цитрусови плодове, обаче може да иска да започне с шепа продукти, така че съставихме този кратък списък от нашите шест любими:

 

Етерично масло от ЛИМОН

 

Ароматът на лимон предизвиква мисли за почистване, детоксикация и изчистване. Това е прекрасно стимулиращо масло, което може да помогне за премахване на емоционалното претоварване и съживяване на уморения дух. Това е чудесно допълнение за офиса, класната стая или учебното бюро, за да помогне за повишаване на енергията. Отлично средство за храносмилане, етеричното масло от лимон може да помогне за поддържане на кръвоносната система и лимфния дренаж, което от своя страна може да помогне за намаляване на разширените вени или счупените капиляри. Страхотно допълнение към вашите почистващи продукти „Направи си сам“ поради своите антибактериални, антисептични и антиинфекциозни свойства.

 

Етерично масло от ЛАЙМ

 

Чистият свеж аромат на етерично масло от лайм повдига и зарежда с енергия. Дезинфектант и антивирусно, етеричното масло от лайм може да се използва за почистване на повърхности и да се разпръсне, за да се предотврати разпространението на патогени от настинка и грип във въздуха. Страхотен стимулант на храносмилането и апетита за претоварена храносмилателна система и може да подпомогне процесите на детоксикация на тялото чрез подобряване на функцията на черния дроб и панкреаса.

 

Етерично масло от МАНДАРИНА

 

По-нежно от другите цитрусови етерични масла, мандарина помага за създаването на спокойно пространство за спокоен сън както за възрастни, така и за деца. Етеричното масло от мандарина има антибактериални и противогъбични свойства и може да бъде включено в почистващи смеси за спалнята и всекидневната. Страхотен за мазна кожа и стрии с редовно нанасяне върху корема, ханша и бедрата.

 

Етерично масло от СЛАДЪК ПОРТОКАЛ

 

Записите за медицинската употреба на сладкия портокал датират от древен Китай, където е бил използван за облекчаване на храносмилателни оплаквания. Стимулант за черния дроб и жлъчния мехур, сладкият портокал може да помогне за подобряване на храносмилането. Топло и жизнено етерично масло, то може да разтопи сърце, което е станало студено, също при разочарование и скръб.

 

Етерично масло от БЕРГАМОТ

 

Ранната експериментална употреба на етерично масло от бергамот е била в строги условия на заведения за психично здраве, където е установено, че е полезно за облекчаване на тревожност, депресия и възбудени състояния. Лекият остър, но цитрусов и сладък аромат на ефектите на бергамот се сравнява с увиване в успокояващо одеяло или с привличане на сила в ръцете на любим човек. Също така е полезно за поддържане на имунитета със своите антивирусни, антибактериални и антисептични свойства.

 

Етерично масло от ГРЕЙПФРУТ

 

Живият аромат на грейпфрут може да помогне за повдигане на депресивно настроение или за възстановяване на енергия след периоди на тежка работа, продължителен стрес и чувство на изтощение. Считано за отличен антисептик, етеричното масло от грейпфрут може да се използва като повърхностен дезинфектант или в дифузера, за да се предотврати разпространението на въздушни микроби. Страхотно масло за мазна кожа, претоварена кожа и целулит. Стимулиращо действие върху лимфната система.

 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЛЮБИМИТЕ НИ ЦИТРУСОВИ МАСЛА?

 

Някои хора обичат яркия, лъскав аромат на цитрусови етерични масла, тъй като той резонира с топлите летни месеци, но цитрусовите определено могат да се използват през цялата година, за да помогнат за повдигането на всякакъв вид смес.

Дифузер: Добавете 6-8 капки от любимото си цитрусово масло към вашия дифузьор и се насладете на повдигащия аромат. Както бе споменато по-горе, цитрусовите етерични масла са връхна нотка и ще се изпарят по-бързо, така че бъдете креативни и добавете някои базови и средни нотки, за да постигнете желания резултат.
Масаж: Използвайте 2,5% разреждане; 50 капки на 100 ml базово масло. Масажирайте в области на напрежение, спазми или болки в мускулите.
Вана: Добавете 2-3 капки в дисперсант, като масло-носител или мед, към ваната и оставете болките да се стопят.
Вана за ръце или крака: Лимонът е чудесен избор за вана за ръце или крака, а не самата голяма вана. Добавете 2 капки етерично масло в купа с вода, за да върнете топлината на ръцете и краката. Етеричното масло от лимон също помага при инфекции на ноктите или подагра.
Компрес: В купа с вода добавете 2 капки етерично масло. Потопете компреса в разтвора, след което изтискайте и го поставете върху желаната зона. Повторете два или три пъти, докато компресът се охлажда или затопля, за да лекувате мускулни оплаквания.
Лечение с пара: Добавете 1-2 капки в ъгъла на душа, за да помогнете за изчистване на ума или при респираторни оплакввания.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

 

Етеричните масла от цитрусови плодове могат да предизвикат ефект върху кожата, наречен фототоксичност. Когато се прилага върху кожата и е изложено на пряка слънчева светлина, цитрусовото масло може да увеличи чувствителността на кожата към слънчево изгаряне. Най-добре е да използвате етерични масла от цитрусови плодове през нощта, в дифузер или инхалация с пара.