Copyright © 2023. All Rights Reserved

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ГРИЖА ЗА КОЖАТА?

8 май 2022
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА В ГРИЖА ЗА КОЖАТА?

"Щом държа в ръцете си онези тайни на природата, с които тя ни показва как се разкрасява и разхубавява, не мога да направя друго, освен да ги споделя за благото на онези, на които дължа толкова голямо уважение".

Никълъс Кълпепър


Традицията в използването на етеричните масла за козметичните грижи за кожата датира отпреди пет хиляди години, а може би и от още по-рано. Вероятно древние египтяни първи са използвали арома козметика. Приготвяли ароматни масла, унгвенти и маски за лице. Ароматните им масла обикновено се приготвяли чрез запарване на ароматни треви или смоли в тлъсти масла. Унгвентите се приготвяли от същите запарки в тежки животински мазнини или в смес от масло и восък. Маските съдържали вещества, като стрити смоли, пулвелизирани билки, мед, восък и др. Продукцията едва ли би се харесала на нашите по-изтънчени вкусове. Но, както и да са били приготвяни, те били предшественици на модерните козметични продукти и парфюми, и несъмнено били високо ценени от онези египтянки, които можели да си го позволят. Съвременните ароматерапевтични продути, макар и да са по-рафинирани в някои отношения, много приличат на древните египетски рецепти.
Така, както традиционната медицина се е ориентирала към епруветките, така модерната козметика е станала синтетична и ненатурална. Прилаганите върху кожата продукти често се абсорбират в тялото и му влияят почти толкова , колкото и онези, поглъщани през устата. Най-доброто, което можем да направим за себе си е да избягваме ползването на синтетични продукти винаги, когато е възможно.
За нещастие думата НАТУРАЛЕН е толкова експлоатирана в рекламите, че се е изпразнила от значение и се използва за рекламиране дори на най-ненатуралните продукти.
Етеричните масла са идеалната форма за използване на растенията за грижа за кожата.
Нанесени върху кожата, етеричните масла регулират дейността на капилярите и възстановяват жизнеността на тъканите. Те правят кожата по-здрава.
Въпросът за подмладяването е твърде деликатен; човекът винаги е търсил "елексира на живота". Нима е възможно да си възвърнем изгубената младост и да удължим живота си?
Но със сигурност е възможно да подобрим общото си здравословно състояние, включително и това на кожата си, така че външният ни вид да се подобри, а заедно с това и продължителността на живота си. Единственият сигурен и безопасен начин да го постигнем е чрез натурални грижи за здравето и натурални грижи за кожата, а в някои случаи резултатът не е нищо друго освен подмладяване.
Етеричните масла имат способността да ускоряват отделянето на отпадъчни вещества и мъртви клетки, както и регенерирането на нови, здрави клетки. Това важи независимо дали се използват вътрешно или се нанасят върху кожата, и е основната причина за репутацията им като подмладяващи агенти. Добре известни са техните антисептични свойства. Били са успешно използвани, като балсамиращи агенти от много древни цивилизации за запазване на плътта. Днес сеприлагат не само, като антисептични средства, но и за предотвратяване на развитието на гъбички и плесени, и като консерванти в хранителните и козметичните продукти. Редовното използване на етерични масла е най-сигурният и най-безопасният начин за това.
Процесите на стареенето, естествено не могат да се върнат назад , но подмладяването в смисъл на изгубеното здраве на кожата е напълно възможно.
Процесите на стареене на кожата се дължат на редица фактори. Грижите и тревогите във враждебна околна среда или хроничната нездрава кожа засилват дегенерацията. Много сухата или дехидратирана кожа ще се сбръчка по-лесно. Кожата се отпуска, тъй като губи своята еластичност и част от жизненоважните си мазнин.
Хроничното замърсяване на кожата (склонност към омазняване , бледност, черни точки и др.) води до изобилие на токсини в клетките на по-долните слоеве на кожата. Това причинява недохранена, нездрава кожа и общото и стареене се ускорява още повече. Антитоксичните, антисептичните и тонизиращи свойства на етеричните масла са изключително ценни за предотвратяване или изчистване на кожното замърсяване. Повечето, ако не всички етерични масла са цитофилактични; те стимулират образуването на нови клетки и по този начин помагат да се съхрани здравето и младостта на кожата. Това цитофилактично свойство е видимо при маслата от Безсмъртниче, Лавандула, масло от Портокалов цвят (нероли). В никакъв случай не е необходимо да се използват само тези етерични масла. Почти всички масла притежават това свойство в някаква степен и е по-добре маслата да се използват на индивидуална база, според човека и вида на кожата му.
Хормоналните кремове са с репутация, че подмладяват кожата. Маслото от Резене, което съдържа естрогени е известно, като агент против бръчки. Фитохормоните влияят добре както на сухата, така и на мазната кожа, водят до забележително стягане на кожата, стимулират обмяната на веществата на дермалните клетки и действат като подмладяващ активен принцип.
Етеричните масла са натурални, естествени органични вещества и работят в хармония с естествените сили на тялото. Една от причините етеричните масла са толкова ефикасни за лечението на кожни проблеми е, че лесно се абсорбират от кожата, проникват до най-дълбоките нива на дермиса и дори още по-дълбоко. Когато етеричните масла са разтворени в студено пресовани растителни масла ефекта е още по-силен и подобряват локалното кръвообращение. Това е особено полезно за замърсена, отровена кожа, която може да се прояви в акне, мазна или подпухнала.
Кожата, както ни е известно е най-големия орган. Тя е "почвата", в която растат косата и ноктите ни и затова здравето им е тясно свързано.


Р.М.Гатфосе класифицира типовете кожа в четири групи:

Understanding Your Skin Type | HuffPost Life

МАЗНА

 

Характерезира се с излишък от себум, тълтеникав тен, често големи, разширени пори. Предразположена към акне и инфекция. Най-мазна е там, където изобилстват мастни жлези: долната част на носа, брадичката и челото.


ПОДХОДЯЩИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА са Безсмъртниче, Лавандула, Гераниум и др.


Мадам Маури използвала смес от лайка, босилек и сандалово дърво, като системно лекарство за мазна, замърсена кожа.


СУХА


Алипидна-бедна на мазнини, но не задължително дехидратирана. Прилича на пергамент, често е крехка и деликатна, без видими отвори на мастни жлези и е свързана с недостатъчна ендокринна секреция.


ПОДХОДЯЩИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА са Роза, Иланг-иланг, Безсмъртниче, Розмарин и др.


ДЕХИДРАТИРАНА


Обезводнена-бързо се сбръчква, често е студена. Наблюдава се при възрастните хора и при хора, изложени на капризите на времето. Свързана е с ендокринно неравновесие-излишък от щитовидна и липса на надбъбречна секреция. Хората с този тип коца често са слаби и изтощени.


ПОДХОДЯЩИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА са Салвия, Гераниум, Сандалово дърво и др.


ХИДРАТИРАНА


Подпухнала, съдържа прекалено много вода; много чувствителна към атмосферните влияния. Чувствителна е на студ и е предразположена към напукване и измръзване. Може да е свързана с повишен вискозитет на кръвта, който забавя кръвообръщението към ръцете и краката.


ПОДХОДЯЩИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА са Безсмъртниче, Лавандула, Хвойна, Розмарин и др.

 

15 Effective Essential Oils for Your Skin & Tips to Use Them


Когато етеричните масла проникнат в тялото през кожата, те се предвижват чрез телесните течности така, както хормоните се пренасят от кръвния поток, с изключение на това, че не са ограничени към определена флуидна система, като кръвта. Този метод на приложение може да бъде по-ефикасен от оралното приемане на маслата, при положение, че е осигурена достатъчно стабилна дифузия из цялото тяло. Когато етеричното масло бъде нанесено върху кожата, то прониква директно в засегнатия орган.


"Законите на природата са законите на здравето и този, който живее според тези закони, никога не боледува. Този, който се подчинява на законите, поддържа равновесие във всички части, като по този начин си осигурява истинска хармония; а в хармонията е здраве, докато дисонансът е болест".
                                                                                                                                                   Из Евангилие на Водолея