Copyright © 2023. All Rights Reserved

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ОТБЛЪСКВАНЕ НА НАСЕКОМИ

30 юни 2023
ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ОТБЛЪСКВАНЕ НА НАСЕКОМИ

Забравете токсините: естествените репеленти за насекоми работят!

 
Тъй като времето се затопли и прекарваме повече време на открито, често се оказваме в битка с буболечки и други досадни насекоми. За щастие, етеричните масла могат да осигурят естествено, ефективно и екологично решение за отблъскване на тези нежелани гости. В този блог ще споделим някои съвети как да използвате етерични масла, за да предпазите буболечките и да се насладите на среда без вредители. Нека се потопим!
 
Има много репеленти за насекоми на пазара, които действат, но когато погледнете списъка със съставките....химикали...
Добрата новина е, че ако търсите безопасна алтернатива без агресивни химикали, има много естествени съставки, за които е доказано, че са също толкова ефективни, колкото химикалите, без потенциални рискове за здравето.
Залагането на репеленти с натурален и органичен произход елиминира рисковете от употребата на традиционните. Те могат да се ползват от бременни или кърмещи жени, от бебета или малки деца. Също и от хора с проблемна или чувствителна кожа, както и от страдащи от алергии. Стига, разбира се, да спазваме всички препоръки на специалистите и да знаем кои масла да ползваме.
 

Изберете правилните етерични масла

 

Някои етерични масла имат естествени свойства за отблъскване на насекоми, които могат да ви помогнат да защитите вас и вашия дом от различни насекоми. Ето някои популярни етерични масла:

 • лимонена трева

  Етерично масло, получено от лимонена трева е известно със способността си да отблъсква комари, мухи и други летящи насекоми.

 • евкалипт

  Евкалиптовото масло е ефективно срещу комари, кърлежи и дори бълхи, което го прави чудесен универсален репелент срещу вредители.

 • Лавандула

  Известно със своя успокояващ аромат, лавандуловото масло може също да възпира мухи, комари и молци.

 • Мента

  Силният, ментов аромат на масло от мента може да помогне за отблъскване на мравки, паяци и дори хлебарки.

 • Лимон

  Това масло е особено ефективно срещу комари и кърлежи и е ключова съставка в много естествени репеленти за насекоми.

 

Създайте си сам спрей против насекоми

Направата на ваш собствен натурален спрей против насекоми е лесна и рентабилна. Ето една бърза рецепта:

съставки:

 • 20-30 капки от избраните от вас етерични масла (можете да използвате едно масло или комбинация)

 • 15-20 мл. спирт (по желание)

 • 100 мл. лавандулова (дестилирана вода)

 • 1 чаена лъжичка растителен глицерин (по желание, за допълнителна хидратация на кожата)

Инструкции:

 1. В малка стъклена бутилка ( 100 мл.) смесете етеричните масла, спирта, дестилирана вода и растителен глицерин (ако използвате).

 2. Разклатете добре, за да смесите съставките.

 3. Напръскайте върху кожата и дрехите си, като избягвате очите и устата, преди да излезете на открито. 

 4. Въпреки че етеричните масла са ефективни, те трябва периодично да се прилагат. Препоръчваме да нанасяте отново на всеки 2-3 часа за най-добри резултати.

Ако сте домакин на събиране на открито или просто си почивате в двора, помислете дали да не използвате дифузер за етерично масло на открито, за да създадете атмосфера, отблъскваща насекомите. Просто добавете избраните от вас етерични масла към дифузера и оставете ароматната мъгла да държи насекомите далеч.

 

Направете ароматизирани аксесоари против насекоми

 

Друг креативен начин за използване на етерични масла за защита от насекоми е създаването на ароматизирани аксесоари. Опитайте тези идеи:

 • Гривни от плат с аромат

  Накиснете ленти от плат в смес от вода и няколко капки от избраните от вас етерични масла. Оставете тъканта да изсъхне, след това завържете лентите около китките или глезените си като гривни против насекоми.

 • Ароматерапевтични бижута

  Дифузьорите за носене, като колиета или гривни с порести материали като камъни от лава, могат да съдържат любимите ви етерични масла, отблъскващи насекоми, и да осигурят защита през целия ден.

Защитете дома си

 

За да предпазите дома си от буболечки, вземете под внимание тези съвети:

 • Нанесете напоени с етерично масло памучни топки или плат близо до входните точки като прозорци и врати.

 • Създайте си сам спрей за отблъскване на насекоми (както е споменато по-горе) и го използвайте за третиране на места, където насекомите са склонни да се събират, като плотове, первази или постелки за домашни любимци.

 • И най-добрата част? Всичко е естествено, екологично и безопасно за вас и вашето семейство. Така че защо да не опитате и да изпитате сами предимствата на естествената защита срещу насекоми?

 • Наслаждавайте се на прекрасното време!

Може да бъде изображение с кърлеж и текстово съобщение