Copyright © 2023. All Rights Reserved

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА!

11 юли 2021
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА!
Подобно на всичко, което се среща естествено на тази планета (или всъщност във Вселената), етеричните масла са далеч по-сложни, отколкото може би знаем. Повече информация за етеричните масла може да ни даде по-дълбока оценка и разбиране за ароматерапията и много други практики, които включват използването на етерични масла.
1. Когато етеричните масла се нанасят върху кожата, те се абсорбират лесно и се пренасят от кръвта до всяка клетка в тялото в рамките на минути.
2. Една капка етерично масло от мента е еквивалентна на 28 чаши ментов чай.
3. Етеричните масла са молекулярно малки. Съдържат до няколко стотин молекули.
Ако погледнете молекулния им размер под микроскоп, ще видите, че компонентите, съставляващи етеричните масла, са много малки. Това е причината, поради която кожата ги абсорбира толкова добре.
4. Отдел по маркетинг излезе с термина „терапевтичен клас“
Вярно е, че етеричните масла трябва да бъдат качествени за да ни накарат да се чувствате добре и да са ни в помощ. Терминът обаче е маркетингова концепция, а не сертифицируем стандарт, проследяващ времето от 90-те години на миналия век като начин фирмите да направят своя продукт да се отличава от другите масла!!!
5. FDA не сертифицира или регулира етерични масла
Всъщност нито една правителствена агенция на САЩ, Европа.. не го прави. Ако някой ви каже друго, или се лъже, или лъже. Така че тежестта е върху вас да бъдете мъдър потребител, за да сте наясно с качеството на продукта, който купувате - бъдете внимателни.
6. Има различни щамове на растенията, различни начини за извличане,както и различно време за прибиране на растенията което може да доведе до различно ниво на чистота, цвят и начин, по който маслото ще работи най-добре.
7. Когато се дифузират, някои масла имат способността да премахват токсините или металните частици от въздуха.
8. Сескитерпените се намират в маслата и имат способността да преминават през кръвно-мозъчната бариера, което помага за лечение на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, Лу Гериг, Паркинсон и дори множествена склероза.
9. Етеричните масла не са масла. Те всъщност са концентрирани летливи ароматични съединения от растенията.
10. По-малко от 1% от цялата популация на растителни видове произвежда етерично масло.
11. Множество фактори определят качеството на маслото
Това включва времето в което е отгледано растението, използвания специфичен тор, вида и състоянието на почвата и региона в който е отгледано, времето на прибиране, подготовката за дестилация и самата дестилация.
12. Етеричните масла никога не се охлаждат!
Етеричните масла трябва да се съхраняват като пакетирани храни и лекарства, на хладно и сухо място.
13. Някои аромати на етеричното масло могат да действат като „назална виагра“
Д-р Алън Хирш от Фондацията за изследване на миризми и вкусове в Чикаго установява, че комбинирането на аромата на тиквен пай с етерично масло от лавандула повишава притока на кръв към пениса с почти 40 процента.
14. В един лимон има пет капки лимонено етерично масло.
15. Едва през 20 -ти век е използван терминът "ароматерапия".
16. Ранните крале и царици наели кралски билкари, които да разпръскват билки по пътя им, за да подслаждат въздуха и предпазват от лоши вибрации.
17. Капитан Джеймс Кук за пръв път споменава маслото от чаено дърво през 1772 г. по време на пътуването си до Ботани Бей, Австралия. Той и екипажът му направили чай от листата, за да предотвратят скорбут.
18. Обонянието ни е единственото чувство, пряко свързано с лимбичната област на мозъка, която се счита за център за емоционален контрол.
19. През 17-ти век хората хванатите да използват билки по медицински причини са били обесвани като вещици.
20. В процеса на балсамиране в древен Египет са използвани етерични масла.
Буркани от алабастър, открити в гробницата на крал Тут, съдържат добре запазени етерични масла. Те не са били дестилирани с пара, както са съвременните етерични масла, но са били древни техни версии.
21. В гробовете на легендарни египтяни като Клеопатра са открити рецепти за билкови масла и кремове.
22. Когато се събират растения за етерични масла, времето на годината може значително да промени миризмата.
23. Етеричните масла не могат да бъдат патентовани.
24. Етеричните масла са естествени антиоксиданти
Тези мощни протектори помагат за елиминирато на свободните радикали.
25. Различните комбинации от масла могат да доведат до по-мощни ефекти.
Един пример е свързването на лавандула с лайка, която засилва противовъзпалителните свойства на лайката.
26. Не много етерични масла обикновено се считат за безопасни за употреба в неразредена форма.
Някои етерични масла са широко признати като безопасни за употреба, когато са неразредени. Това са: розов здравец, сандалово дърво, чаено дърво, немска лайка, безсмъртниче и лавандула. Ако все пак използвате тези масла неразредени, правете го внимателно. Разбира се, най-безопасният начин на действие е да ги разреждате с базово масло преди употреба, за да избегнете всякакъв шанс за алергични реакции.
27. Никога не се използват неразредени етерични масла върху малки деца.
Използването на етерични масла върху бебета или деца е достатъчно дискусионно. Дори и да сме убедени, че конкретно етерично масло е безопасно за децата, не бива да го използваме неразредено. Децата имат по-тънка кожа от възрастните, което повишава чувствителността към етеричното масло.