Copyright © 2023. All Rights Reserved

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

1 октомври 2021
ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

Всеки ден човек вдишва и издишва над 10 000 литра въздух. Като се има предвид огромният обем въздух, който преминава през дробовете ни, не е изненадващо, че голям брой чужди тела, като прахови частици, полени и микроорганизми могат да навлязат в организма ни именно през белите дробове. Здравата дихателна система има високо ефективен механизъм на самопочистване. Този механизъм е важна част от естествената защита на организма. Когато се наруши функцията на някой орган от тази система – страда целият организъм. Затова е важно да се грижим и подпомагаме здравето на дихателните органи. Инфекциите на носа, гърлото и белите дробове са състояния, които са подходящи за третиране с етерични масла.
Целта на профилактиката с етерични масла е да повиши местния имунитет на дихателната система и да изгради устойчив на инфекции общ, неспецифичен имунитет.
Един от най-разпространените начини, чрез които етеричните масла могат да постъпят в нашия организъм е чрез вдишване или инхалация. В това число се включва и дифузиране на аромата чрез аромалампи.Инхалацията е много ефективен начин за използване на свойствата на маслата, защото попадайки в белите дробове те предизвикват повишена бронхиална секреция, което е защитна реакция на организма при респираторни заболявания. Етеричните масла се разтварят във вода според концентрацията им и тези лампи, на базата на ултразвук, дифузират есенцията във въздуха. Така преминавайки през дихателната система постъпват в хипоталамуса – той приема и изпраща информацията към хипофизата, а от там този сигнал се предава на мозъка, от където пряко повлияваме на емоционалното си състояние. И целият този процес се случва за няколко секунди.

-Антисептици срещу грип, простуда, сухо гърло, гингивит, тонзилит и др.
Маслата са риган, лимон, евкалипт, чаено дърво, мента, карамфил, джинджифил, куркума, черен пипер, босилек.
-Експекторанти срещу катар, синузит, кашлица, бронхит.
Използвани масла са евкалипт, риган, копър, анасон, босилек, лимон, тамян.
-Антиспазматици срещу колики, астма, суха кашлица, рефлукс и др.
Използвани масла са кипарис, лайка, копър, анасон, евкалипт, босилек, лаврови листа, лимон.
-Агенти срещу висока температура и треска.
Масла: риган, мента, босилек, лаврови листа, лимон, евкалипт, чаено дърво, лимонова трева.
Ще представим няколко етерични масла, необходими за поддържане на здрава дихателна система.
1. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТА
Ментовото масло е най-доброто етерично масло при задръстване на синусите и кашлица, тъй като съдържа ментол и има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Ментолът има охлаждащ ефект върху тялото, плюс това е в състояние да подобри носния въздушен поток, когато сте задръстени чрез отпушване на синусите. Ментата също е в състояние да облекчи болките и дращенето в гърлото. Известно е също, че има антитусивно (анти-кашлица) и спазмолитично действие. Ментовото масло отпуска гладката мускулатура на бронхите и увеличава вентилацията, поради което често се използва от спортисти, за да подобри техните постижения. Именно тези свойства позволяват на маслото от мента да намали тежестта на кашлицата и да подобри дихателната честота и способността  да дишаме свободно. Най-добрият начин да се възползваме от многото ползи от ментово масло за кашлица и респираторни заболявания е да дифузирате 5 капки, да вдишате директно от бутилката или да нанесете 2-3 капки локално /разреждане с базово масло/върху гърдите, задната част на врата и слепоочията. При зачервено и болно гърло може да нанесем 2-3 капки локално на врата.

2. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ
Маслото от евкалипт е отлично етерично масло за кашлица, тъй като има отхрачващо действие и спомага за прочистването на тялото от микроорганизмите и токсините, които ни разболяват. Маслото също така разширява кръвоносните съдове и позволява повече кислород да попадне в белите дробове, което може да бъде от полза, когато имаме кашлица или задух. В допълнение към това, основният компонент в евкалиптовото масло, цинеол, има антимикробно действие срещу много бактерии, вируси и гъбички. Най-добрият начин да използваме евкалиптово масло за кашлица е да дифузирате 5 капки точно преди лягане. Маслото от евкалипт може също да се прилага локално върху гърдите и шията, за да се намали тежестта на кашлицата, но използваме само много малко количество – започвайки с 1 – 2 капки разредени с базово масло. Друг чудесен начин за използване на евкалипт и други етерични масла при кашлица е инхалацията – в 1 литър вряща вода на котлона добавяме 1 – 2 капки масло от евкалипт и вдишваме парите. Маслото от евкалипт не трябва да се използва локално при деца под 2-годишна възраст.
Евкалиптовото масло често се използва в много СПА продукти, като например ароматерапевтични душове, тъй като насърчава чистото дишане.
8. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ
Това е едно от най-ефективните етерични масла за астма. Карамфилът има много свойства, които облекчават затрудненото дишане, като антиспазматични, аналгетични и противовъзпалителни свойства. Маслото помага при разширяване на свиващите се респираторни дихателни пътища и облекчаване на дихателните затруднения при пациенти с астма.
ИЗПОЛЗВАНЕ:
Дифузираме карамфиловото масло във въздуха за около 20 минути в ултразвуков дифузер. Карамфиловото масло разредено с базово масло се използва директно върху гърдите.
3. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН
Активните съставки в ригана (карвакол, тимол, кариофилен и др.) неутрализират свободните радикали и вредното им действие. Карваколът и тимолът са и с клинично доказано антибактериално действие. Естествените противовъзпалителни съединения в ригана, го превръщат в едно от най-добрите природни средства, използвани за облекчаване симптомите на грип или обикновена настинка.
Розмариновата киселина в него намалява натрупването на течности и дори подуването по време на алергичен пристъп, което я прави напълно естествено съединение, намаляващо хистамина. Тя може да помогне за намаляване на назалната конгестия, като успокоява излишната продукция на лигавицата и да облекчи кихането, свързано с алергията.
ИЗПОЛЗВАНЕ:
Дифузираме етерично масло от риган, за да вдишаме полезните му свойства.
4.ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БЕЗСМЪРТНИЧЕ
Съдържа много видове флавоноиди: кемферол, апигенин, астралагин и хелихризин. Съдържа още калий, магнезий, витамини А, С, РР, К, В1 и В2, антоцианови багрила, танини, горчиви вещества и други. Има антибактериално, противовъзпалително, отхрачващо свойство. Маслото на безсмъртничето действа благоприятно при грипни, простудни състояния, кашлица, оток на лигавицата на дихателните пътища / конгестия /, бронхит и астма. Засилва имунната система и пази белите дробове.
Разрежда се с базово масло и се втрива по гърлото и по гръдния кош за да облекчи кашлицата и отока.
5.ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗМАРИН
Маслото от розмарин има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята, което помага за облекчаване на кашлицата. Подобно на евкалиптовото масло, маслото от розмарин съдържа цинеол, който е показал, че намалява честотата на пристъпите на кашлица при пациенти с астма и риносинузит. Също така маслото има антиоксидантни и антимикробни свойства, така че действа естествен стимулатор на имунната система.
За да използваме маслото от розмарин при кашлица, дифузираме 5 капки или разреждаме 2 капки с половин чаена лъжичка базово масло и го втриваме в гърдите си. Маслото от розмарин не трябва да се използва при деца под 4-годишна възраст и не е безопасно за бременни жени.
6.ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО
Една от най-добре проучените ползи на маслото от чаено дърво са мощните му антимикробни свойства, които му дават способността да унищожава лошите бактерии, които водят до респираторни заболявания. Чаеното дърво също проявява антивирусна активност, което го прави полезно за справяне с причината за кашлицата и работа като естествен дезинфектант. Маслото от чаено дърво е антисептично и има ободряващ аромат, който помага за изчистване на задръстванията и облекчаване на кашлицата и други дихателни симптоми. Дифузираме 5 капки у дома или на работа или разреждаме 1 – 2 капки с половин чаена лъжичка базово масло и го втривамее в гърдите и задната част на врата си. Маслото от чаено дърво не трябва да се използва по време на бременност.
7.ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН
Маслото от лимон е известно със способността си да стимулира имунната система и да поддържа лимфния дренаж, което може да помогне за по-бързото да преодоляванр на кашлицата и настинката. То има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което го прави чудесно средство за подпомагане на имунитета. Етеричното масло от лимон също е от полза за лимфната система, която предпазва тялото от външни заплахи, като подобрява притока на кръв и намалява отока в лимфните възли. Има няколко начина да използваме етерично масло от лимон за облекчаване на кашлицата. Дифузираме 5 капки. Разреждаме 2 капки лимоново масло с половин чаена лъжичка базово масло и да втриваме сместа във врата си, за да подпомогнем изчистването на лимфната система.
Можем да използваме маслата поединично или комбинация от масла.
8.ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ДЖИНДЖИФИЛ
Помага при дихателни проблеми, като бронхит, пневмония, туберкулоза, кашлица. Допринася за по-бързото възстановяване на организма от простудни заболявания и овладяването на неприятните симптоми на настинка и грип. Притежава изявено антиоксидантно и детоксикиращо дeйствие и подобрява отделянето на токсини от тялото, с което осигурява допълнителна защита срещу инфекции.

Етеричните масла са същността на растението, подарък от земята, дестилиран и подготвен за Нас, за да внесем силата на природата в Нашия дом.