Copyright © 2023. All Rights Reserved

БИБЛЕЙСКИТЕ КОРЕНИ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА!

1 ноември 2021
БИБЛЕЙСКИТЕ КОРЕНИ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА!

 

Етеричните масла са съществена част от живота на хората от хиляди години. В библията се говори за поне 33 отделни етерични масла и ароматни растения, произвждащи масла, а думата "кадя" се среща 68 пъти в Светото писание. Маслата се споменават в Псалми 45:7-8, Притчи 27:9, Исая 61:3 и Евреи 1:9, като например в "миро на радост" и се говори за това как маслата "веселят сърцето". Етеричните масла се споменават в Библията и като аромати, миризми, ухания, масла, благоухания, парфюми и сладки аромати. Общо в Библията има над 600 споменавания на етеричните масла и ароматните растения, от които се извличат тв. За тези, които изучават Библията е ясно, че Светото писание не е пълно с незначителни детайли. Ето защо е очевидно, че маслата и множеството им приложения са от огромно значение.
Масла, като тамях, смирна, розмарин, исоо и нард са били използвани за помазване и за лекуване на болните. Моисей и други фигури от Стария завет са използвали етерични масла, за да помазват владетели и водачи. Свещениците също са ги прилагали с лечебна цел. Всъщност в Изход 30:22-25 Моисей получава специална формула директно от Господ:
"Вземи си изрядни аромати от чиста смирна петстотин сикли, от благоуханна канела половината на това, сиреч 250 сикли, от касия 500, според сикъла на светилището и от дървенот масло един ин и да ги направиш миро за свето помазване, мас приготвена според изкуството на мироварец-това да бъде миро за свето помазване."
Тази формула се е използвала за приготвянето на свето миро за помазване, което се е изсипвало върху главите на коронясваните крале, както и на тези, за които се е молел свещеникът. С други думи това миро не само е намирало приложение в ритуали, но е и било известно с лечебните си свойства.
Библията ни казва, че когато се ражда Исус, трима мъдреци от Далечния Изток принасят на бъдещия Цар дарове от злато, за да потекат царското му потекло, тамян като парфюм и смирна за миро.
В онези дни децата често са били разтривани с тамян заради неговите противовъзпалителни качества, както и като защита на имунната им система. Масслото от смирна също е било известно, като натурален антисептик и може да е било слагано върху пъпа на бебето Исус, както и да е било прилагано върху майка му Мария, за да подпомогне заздравяването на тъканите и балансиране на хормоните.
В Евангелията има и четири свидетелства за жени, почитащи Исус с помазване с миро (наричано също "скъп парфюм и масло"). Йоан 12:3 разказва една особено трогателна история в която Мария, сестрата на Лазар изпълнява това специално действие, за да почете Исус:
"Тогава Мария, като взе един литър миро от чист и скъпоценен нард, помаза нозете на Исуса, и с косата си отри нозете Му; и къщата се изпълни с благоухание от мирото".
Във времето на Естир, според Естир 2:12, бъдещите царици "шест месеца се мажеха със смирнено масло и шест месеца с аромати и други неща". Царица Естир се обливала в смирна и зехтин в продължение на шест месеца, преди да бъде представена пред царя, за да пречисти тялото си.
Обърнете внимание, че етеричните масла, споменавани в историческите източници и в Библията, често са представлявали билки, смесени със зехтин, а не са идентични с това, което днес разбираме под "етерични масла".
Бог е създал тези чудесни средства, за да ги използва човечеството-и без съмнение в крайна сметка, за да бъдат използвани от всяко следващо поколение. Той ни е дал всичко, от което се нуждаем, за да се поддържаме на емоционално, физическо, умствено и духовно ниво, включително прекрасни ароматни растения и етерични масла.
източник:"Етеричните масла.Древното лекарство", Д-р Джош Акс