Copyright © 2023. All Rights Reserved

БОСИЛЕК - BASIL

9,90 лв. 7,92 лв.
  • Марка: ELICHRYSOS - ESSENTIAL OILS
  • Кат. номер: 854
+ -
Купи
Моля, изберете:

СЪСТАВ:  100% чисто етерично масло получено чрез парна дестилация на листа от Босилек

 

INCI: Ocimum basilicum leaf oil

 

CAS NUMBER: 8015-73-4

 

ПРОИЗХОД: Индия

 

ОПАКОВКА : Стъклен амбър флакон със секретна капачка и дозатор от 5 или 10 ml

ИНФОРМАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ

Босилек (от гр. basilicum – царски) известен още като „царска билка“ е от семейството на Ментата (Lamiaceae) – Устноцветни.

С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. В Европа през средните векове хората смятали, че под него се развъждат скорпиони. От гръцки неговото име се превежда като „крал“, а според индийската религия той е свещен аромат.

 

Етеричното масло от босилек се добива посредством парна дестилация на листата на растението Ocimum basilicum.

Има естествено сладък, топъл, пикантен билков аромат. Освен, като билка, която се влага за подобряване на вкуса на множество ястия, приложенията му днес се простират далеч отвъд кулинарията. Днес босилекът е известен с употребата си в случаи на стомашни спазми, загуба на апетит, задържане на течности, настинки, брадавици и дори чревни инфекции, за лечение на различни рани и инфекции и често служи, като успокояващо средство за борба с възпалението, намаляване на изтощението на надбъбречните жлези и справяне с нервни и мускулни заболявания.

 

TЕРАПЕВТИЧНИ СЪСТАВКИ

» Евгенол

» Линалол

» Метилкавикол

 

ОСНОВНИ СВОЙСТВА

Антисептични,антибактериални, противоспазматични, болкоуспокояващи, противовъзпалителни и леко възбуждащо действие

 

КЛЮЧОВИ ПОЛЗИ

* Намалява възпалението 

* Подпомага облекчаването на запушен нос и секрети в гърдите

* Стимулира нервната система

* Служи, като помошно средство при ушни инфекции

* Може да балансира адреналните хормони

* Отпуска мускулите

* Подобрява оралното здраве

* Действа, като антибактериално и противогъбично средство

* Капка или две етерично масло от босилек може да се използва в смутита, сокове, супи, сосове и дресинги вместо пресни листа от босилек.

 

5 СУПЕРПРИЛОЖЕНИЯ

 

  • Облекчава симптомите на настинка и грип

Дифузирайте босилек из цялата къща, за да се справите с често срещаните симптоми на настинка и грип, като запушен нос. Добавете 2 до 3 капки към парна баня или смесете 2 капки масло от босилек с 2 капки масло от евкалипт и базово масло, за да подпомогне отварянето на носните дихателни пътища.

 

  • Мускулен релаксант (отпуска мускулите)

Полезен като  естествен мускулен релаксатор-втрийте няколко капки етерично масло от босилек заедно с базово масло в болезнени, подути мускули или стави. За да помогнете допълнително за отпускане на напрегнатите зони и да почувствате незабавно облекчение, опитайте да се накиснете в топла вана с английска сол и няколко капки  масло от лавандула и масло от босилек.

 

  • Намалява дискомфорта при ушни инфекции.

Втрийте равни части етерични масла босилек, тамян и безсмъртниче, разредени с базово масло зад ушите, за да намалите отока от ушната инфекция и да подпомогнете излекуването.

 

  • Енергетизатор и подобряващ настроението

Вдишването на босилек може да помогне за възстановяване на умствената бдителност и борбата с умората, тъй като е естествен стимулант, който действа върху нервната система и надбъбречната кора. Много хора го намират за полезен за намаляване на симптоми като мудност, мозъчна мъгла и лошо настроение, които съпътстват надбъбречната умора или хроничната умора.

Дифузирайте етерично масло от босилек в дома си или го вдишвайте директно от бутилката. Можете също така да комбинирате няколко капки масло от босилек с носещо масло, като жожоба. Втрийте няколко капки върху китките си за незабавно възбуждане.

 

  • Подобрява храносмилането

Етеричното масло от босилек е известно с това, че помага за стимулиране на храносмилането и  естествено облекчава запека. Масажирате директно в болезнени области като корема и кръста.

 

 

БЕЗОПАСНОСТ: 

Етеричното масло от босилек трябва да се избягва по време на бременност, тъй като може да окаже влияние върху хормоналните нива, както и върху функцията на мускулите и нервите.

Етеричните масла са силно концентрирани. Използвайте с повишено внимание! 

Да се избягва контакт с очите и лигавиците. При контакт изплакнете добре с вода. Преустановете употребата, ако се появи зачервяване или дразнене.

Препоръчва се преди употреба да се направи алергичен тест. 

Препоръчва се разреждане за топикални приложение!

 

СЪХРАНЕНИЕ: Съхранявайте в тъмен затворен флакон на температура между 5°C и 25°C, далеч от източници на светлина и топлина.

Съхранявайте на място недостъпно за деца и домашни любимци! 

 

ВАЖНО: Представената информация е обща и не заменя консултациите със специалист. Не носим отговорност за проведено самолечение.

 

Винаги помнете, че маслото от босилек, както всички етерични масла, е много мощно, така че малкото помага много!