Copyright © 2023. All Rights Reserved

ЗАЩО, КАК И КЪДЕ ДА НАНАСЯМЕ РОЛ-ОН ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?

12 ноември 2023
ЗАЩО, КАК И КЪДЕ ДА НАНАСЯМЕ РОЛ-ОН ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?
 
Любопитни ли сте относно рол-оните с етерични масла и бихте ли искали да научите всички начини, по които могат да се използват? Ще опишем тънкостите как работят рол-оните и как да ги използвате, за да ви дадат лекотата, с която да оцените напълно предимствата на етеричните масла.
✅КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РОЛКОВИТЕ БУТИЛКИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО?
Рол-оните с етерично масло са специални смеси от етерични масла, спретнато опаковани в ролкова бутилка, и позволяват лесно съхранение и нанасяне без загуба. Когато етеричните масла се прилагат върху тялото, техните лечебни компоненти се абсорбират през порите и в кръвния поток, преди да се разпръснат в определени органи и системи, върху които действат.
Съдържат масло-носител(базово) и етерични масла за локално терапевтично приложение.
Типичният размер е стъклен флакон (тъмен) от 10 ml, върху, който е закрепена ролка и капачка.
Ролката предпазва маслото от изтичане от бутилката и дава допълнителното удобство за лесно нанасяне на маслената смес върху кожата. Стъкленият флакон се пълни с приблизително 90-95% масло-носител (като подхранващо фракционирано кокосово масло, масло от жожоба или друго базово) и едно етерично масло или смес от етерични масла, които след това се добавят към базовото масло.
При рол-оните обикновено се използва разреждане от 5-10%. Това може да изглежда като голямо разреждане, но по-високата степен на разреждане е наложителна относно ефективността и аромата разбира се. Един процент е добре за нанасяне върху цялото тяло, но рол-оните са предназначени за третиране на място. Лечението на място означава използване на маслото върху локална област, като например слепоочията за облекчаване на главоболие... Ролоните не са предназначени да се използват за цялото тяло. Когато се използват за третиране на място те са безопасни за ежедневна употреба и при деца.
✅КАКВО ПРАВИ АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИЯ РОЛ-ОН СПЕЦИАЛЕН?
Удобен и лесно преносим за използване в движение и при пътуване.
Средство за ароматерапия, което дава на потребителя невероятно лесен начин за използване на етерични масла за безброй проблеми.
Смесите от етерични масла в рол-он могат да се използват и като естествен растителен аромат, вместо парфюм.
✅ПРИ КАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА МОЖЕМ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ РОЛ-ОНИ?
Безопасно е да се каже, че смесите от етерични масла имат безброй приложения. Независимо дали искаме да облекчим главоболието, да третираме ухапване от насекомо, да използваме смес за облекчаване на стрес или просто да успокоим ума си.
✅КЪДЕ ПО ТЯЛОТО МОЖЕМ ДА НАНАСЯМЕ РОЛ-ОН МАСЛАТА ?
За постигане на най-добър ефект, рол-он етеричните масла трябва да се нанасят върху областите на тялото, където кръвоносните съдове са най-близо до кожата. Тези зони, известни още като пулсови точки, позволяват по-бързото усвояване на маслата.
Въпреки че можем да нанесем ролки с етерично масло върху всяка част от тялото, тези пет основни точки работят най-добре.
▶️Задна част на врата
Според изследване субокципиталният триъгълник (пространство, оградено от мускули и връзки дълбоко в задната част на врата) е едно от най-добрите места за прилагане на етерични масла за главоболие и мигрена.
Тази област на шията е близо до артериалния поток на мозъка и ключовата неврологична тъкан, което позволява на етеричните масла да се абсорбират напълно от кръвоносните съдове и мозъка. Освен това ни позволява да изпитаме ефектите на етеричните масла много по-бързо.
▶️Зад ушите
Кожата ни има различна дебелина по тялото. По-специално, мястото зад ушите ни има едни от най-пропускливите слоеве, което улеснява абсорбирането на етеричните масла в кожата.
Освен това, нашата точка на мастоидно налягане също е удобно разположена зад ухото. Когато рол-он етерични масла се нанасят върху тази точка на натиск, това може да ни помогне да изпитаме по-голямо облекчаване на болката от възпаление и подуване.
▶️На китките
Вътрешната китка е пулсова точка, през която минава нашата радиална артерия, което улеснява тялото да абсорбира етеричните масла в кръвния поток. Тъй като голям обем кръв се движи през тази област, това също прави китката малко по-топла от другите части на ръката.
Когато рол-он етерични масла се нанасят върху по-топли зони, това може да помогне за засилване на аромата на маслата, осигурявайки по-добри усещания при вдишване.
▶️На слепоочията
Слепоочията също са друга пулсова точка, която се намира отстрани на главите ни, между челото и ушите. Обикновено повечето хора биха разтрили слепоочията си, за да облекчат главоболие и мигрена. Тъй като нашите слепоочия съдържат кръвоносни съдове, които са близо до кожата, всички етерични масла, приложени тук, ще бъдат лесно абсорбирани в нашата система.
▶️Долната част на краката(ходилата)
Знаете ли, че краката имат едни от най-големите пори в тялото?Поради тази причина краката могат по-лесно да абсорбират етерични масла през кожата и да освободят ползите от маслата в кръвта. Това означава, че можем да изпитаме ефектите на етеричните масла по-бързо.
Съвет: Рефлексологията е чудесен начин да помогнем етеричните масла от краката да навлязат в тялото.
Рефлексологията показва наличието на неврологична връзка между кожата и вътрешните органи. Тази връзка се осъществява чрез натиск върху специфични рефлексни точки по стъпалата, ръцете и ушите, а изпратените импулси имат успокояващ и оздравяващ ефект.
Освен това всичките нервни линии завършват в краката. Така че, като масажираме краката си след нанасяне на рол-он масла, може да изпитаме облекчение по-бързо.
✅ДРУГИ МЕСТА за нанасяне на рол-он
Когато използваме рол-он етерични масла, можем да нанесем маслото върху повече от петте зони, обсъдени по-горе.
Ето някои други общи области за прилагане на рол-они:
▶️Около глезените: Това е друга пулсова точка-задната тибиална артерия.
▶️Корем: Коремът е чудесно място за нанасяне на масла, когато имаме някакви проблеми с корема, като гадене, лошо храносмилане или подуване на корема.
▶️Отстрани на шията: Нашата каротидна артерия минава покрай всяка страна на шията, което прави тази област още една точка на пулса.
▶️Вътрешен лакът: Това е още една пулсова точка-брахиалната артерия.
▶️Гърди: Нанасянето на масла върху гърдите е удачно, когато се чувстваме задръстени или имаме кашлица, тъй като ще вдишваме маслото, докато се абсорбира през кожата ни.
▶️Проблемни места: Рол-оните са чудесни за нанасяне на масла директно върху проблемни зони, като ухапвания от насекоми или петна.
▶️Задната част на коленете: Още една пулсова точка-подколенната артерия.